Preşedintele rus Vladimir Putin a decis să-l înlocuiască pe puternicul procuror general Iuri Ciaika, a anunţat luni Kremlinul, în plin val de schimbări după demisia Guvernului şi anunţarea unei revizuiri constituţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat în post din 2006, Iuri Ciaika, în vârstă de 68 de ani, urmează să fie înlocuit cu Igor Krasnov, în vârstă de 44 de ani, adjunctul directorului Comitetului rus de anchetă, un organ însărcinat cu investigaţii penale în ţară.

”Iuri Ciaikia este eliberat din funcţie în vederea transferului său către alt post”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, fără să ofere alte precizări.

Această schimbare este necesar să fie validată de Consiliul Federaţiei ruse, Camera superioară a Parlamentului rus - o formalitate care urmează să aibă loc miercuri.

Ministru al Justiţiei în perioada 1999-2006, Iuri Ciaika este considerat unul dintre cei mai puternici oameni în statul rus, aflându-se în centrul Justiţiei ruse de la venirea la putere a lui Putin.

În ultimii ani, el a fost acuzat de opoziţie de faptul că a acumulat o importantă avere personală în cursul carierei, ceea ce acesta dezminte.

Intrat în Comitetul rus de anchetă în 2007, Igor Krasnov a condus ancheta cu privire la răsunătoarele asasinate în 2015 a opozantului Boris Nemţov şi în 2009 ale avocatului Stanislav Markelov şi jurnalistei Anastasia Babourova.

El este cunoscut totodată prin activitatea sa susţinută cu privire la mediile naţionaliste şi radicale.

Liderul de la Kremlin a anunţat săptămâna trecută o reformă constituţională, un anunţ urmat de demisia Guvernului lui Dmitri Medvedev şi desemnarea lui Mihail Mişustin nou premier.

Această reformă, al cărei conţinut rămâne de stabilit, a relansat speculaţii cu privire la pregătirea viitorului politic al lui Vladimir Putin după încheierea ultimului său mandat de prşedinte în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.