Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, luni, un decret prin care se acordă cetăţenia rusă lui Edward Snowden, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia, după ce în 2013 a divulgat dosare secrete care au scos la iveală vaste operaţiuni de supraveghere interne şi internaţionale efectuate de Agenţia de Securitate Naţională a SUA..

Autorităţile americane speră de ani de zile ca Snowden să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi supus unui proces penal sub acuzaţia de spionaj.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiei de presă Ria Novosti că cetăţenia rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea sa, relatează AFP.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Koutcherena, a precizat, la rândul său, că Edward Snowden nu va fi afectat de ordinul de mobilizare pentru ofensiva din Ucraina, decretată de Vladimir Putin săptămâna trecută pentru anumite categorii de ruşi.

”Nu a servit în armata rusă şi, prin urmare, conform legislaţiei noastre actuale, nu se încadrează în această categorie de cetăţeni care sunt acum mobilizaţi”, a declarat avocatul pentru Ria Novosti.

Potrivit acestuia, iubita lui Edward Snowden, Lindsay Mills, a solicitat şi ea cetăţenia rusă, iar fiica lor o are deja, fiind născută în Rusia.

Privat de paşaportul american la cererea Washingtonului, Snowden s-a trezit la Moscova în mai 2013, după ce a sosit din Hong Kong şi cu intenţia de a se refugia în America Latină. În cele din urmă, s-a trezit blocat în Rusia, unde i s-a acordat azil.

Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat tensiuni foarte puternice între Statele Unite şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere a înfuriat Washingtonul.

În august, preşedintele american Donald Trump a declarat că va ”investiga” o posibilă graţiere pentru Edward Snowden, care este acuzat de ”spionaj” în SUA şi riscă până la 30 de ani de închisoare.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.