Preşedintele rus Vladimir Putin a numit exerciţiile militare desfăşurate de Washington şi NATO în Marea Neagră "o provocare serioasă" pentru Rusia, într-un interviu difuzat sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Statele Unite şi aliaţii săi din NATO desfăşoară exerciţii neplanificate în Marea Neagră. Nu doar cu un grup naval destul de puternic, ci şi aviaţie, inclusiv aviaţie strategică. Este o provocare serioasă pentru noi”, a declarat preşedintele rus într-un interviu acordat televiziunii ruse, accesibil pe site-ul Kremlinului, conform lefigaro.fr.

Preşedintele rus pare să se refere la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii din Marea Neagră pe care Moscova a spus săptămâna aceasta "să le monitorizeze". Vladimir Putin a adăugat că Ministerul rus al Apărării a avut "o propunere de a desfăşura propriile exerciţii neprogramate în aceleaşi ape, dar cred că acest lucru nu este potrivit şi nu este nevoie să escaladăm. mai mult situaţia”.

Marea Neagră a devenit un punct fierbinte pentru relaţiile dintre Moscova şi Occident, mai ales după anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei Crimeea, situată în aceste ape. Mai mulţi membri NATO - Turcia, Bulgaria, România - se învecinează şi cu Marea Neagră, unde această alianţă militară occidentală desfăşoară regulat exerciţii şi patrule.

Declaraţiile preşedintelui rus vin în momentul în care Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea săptămâna aceasta cu privire la mişcările de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei şi a avertizat Moscova cu privire la o invazie. "Suntem foarte îngrijoraţi de unele dintre mişcările neobişnuite de trupe pe care le vedem la graniţele Ucrainei”, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken."Rusia ar face o mare greşeală dacă ar repeta ceea ce a făcut în 2014”, a avertizat el, referindu-se la anexarea rusă a peninsulei Ucrainei la Crimeea în urmă cu şapte ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.