Puterile străine reunite la Berlin au convenit duminică întărirea unui embargou al armelor în Libia şi au susţinut un acord fragil de încetare a ostilităţilor, dar întâlnirea a fost umbrită de blocarea activităţilor celor mai importante exploatări de petrol de către forţele loiale comandantului Khalifa Haftar din estul ţării, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este foarte îngrijorat de închiderea mai multor exploatări de petrol.

Haftar, a cărui Armată Naţională Libiană se îndreaptă spre Tripoli cu sprijinul Egiptului, Emiratelor Arabe Unite, a mercenarilor ruşi şi a unor trupe africane, a participat la summitul de o zi din Germania, chiar dacă a renunţat la discuţiile referitoare la un armistiţiu.

Turcia a trimis trupe la Tripoli pentru a susţine guvernul recunoscut internaţional condus de premierul Fayez al-Serraj să reziste asaltului lui Haftar. Până la 2.000 de luptători din războiul civil sirian s-au alăturat luptelor, a declarat sâmbătă un oficial al ONU.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat reporterilor că summitul, la care au patrticipat principalii susţinători ai facţiunilor rivale din Liban, au convenit că armistiţiul de la Tripoli din ultima săptămână trebuie să devină un armistiţiu permanent pentru a permite să aibă loc procesul politic.

O comisie specială formată din cinci militari din partea fiecărei părţi va monitoriza armistiţiul, a spus Merkel. Puterile străine active în Libia s-au angajat că menţină un embargou al armelor şi să oprească livrările de arme.

Cu toate acestea, Serraj şi Haftar nu s-au întâlnit la summit, a spus Merkel, ceea ce scoate în evidenţă diviziunile dintre cei doi.

Libia nu a mai avut o conducere centrală de la înlăturarea dictatorului Muammar Gaddafi de către rebeli susţinuţi de ONU, în 2011. Timp de peste cinci ani, Libia a avut două guverne rivale în est şi în vest, străzile fiind controlate de către grupări armate.

Haftar, cel mai puternic lider din estul ţării, a obţinut sprijinul mai multor aliaţi străini, pentru capturarea capitalei Trpuli, din vestul ţării, în timp ce sprijinul turc pentru guvernul de la Tripoli a transformat conflictul într-un război prin intermediari. Peste 150.000 de oameni au fost dizlocaţi din cauza luptei pentru capitală.

Haftar a plecat de la un summit turco-rus de săptămâna trecută şi a escaladat conflictul vineri, prin închiderea terminalelor petroliere din estul Libiei.

National Oil Corporation (NOC) din Libia a anunţat că închiderea terminalelor a fost ordonată direct de forţele lui Haftar şi vor reduce producţia de petrol cu 800.000 de barili pe zi.

Duminică, importantele exploatări de petrol El Sharara şi El Feel au fost închise, după ce forţele loiale lui Haftar au blocat o conductă.

Blocarea pe timp mai îndelungat a producţiei de petrol ar lovi puternic guvernul de la Tripoli, care depinde de veniturile din petrol pentru finanţarea bugetului.

Un apel pentru încetarea focului din partea Rusiei şi a Turciei a ajutat la reducerea luptelor, în urmă cu o săptămână, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat înaintea unei întâlniri cu omologul său turc Tayyip Erdogan: ”Nu ne pierdem speranţa că dialogul va continua, iar conflictul va fi rezolvat”.

Ministrul de Externe din Italia, Luigi Di Maio, a declarat că summitul este ”un punct de plecare” pentru un armistiţiu şi blocarea intrării armelor în Libia care s-a intensificat odată cu ofensiva lui Haftar.

Italia, fostă putere colonială, are un interes special în securitatea Libiei, ca destinaţie principală a sutelor de mii de migranţi africani trimişi peste Mediterana de către contrabandişti, până la reducerea puternică a acestei practici, în 2017.

Proiectul de comunicat cere tuturor părţilor să recunoască NOC, care afirmă că estre neutră şi că are relaţii cu toate părţile implicate în conflict, ca entitate unică autorizată de vândă petrol libian, cerându-le să se abţină de la atacarea facilităţilor petroliere.

La summit au participat şi secretarul american de Stat Mike Pompeo şi lideri europeni şi arabi, iar forţele lui Haftar au publicat imagini ale acestuia la o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Emiratele Arabe Unite au fost reprezentate de ministrul de Externe.

Liderii nu vor încerca să încerce să intermedieze un acord de împărţire a puterii între Haftar şi Serraj, premierul recunoscut internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.