Punctul de trecere a frontierei Rafah, singurul pe unde se poate ieşi din Fâşia Gaza către Egipt, era încă închis joi dimineaţă, întrucât, potrivit BBC, Hamas spune că doreşte ca mai multe persoane rănite să poată ieşi din Gaza înainte de a permite ieşirea mai multor cetăţeni străini - printre care se numără şi câteva zeci de români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Punctul de trecere dintre Gaza şi Egipt - prin care au intrat convoaiele de ajutor şi au ieşit cetăţenii străini şi persoanele rănite - a fost, de asemenea, închis miercuri pentru persoane, au declarat agenţiile ONU. Acestea au precizat că punctul de trecere a fost închis din motive nespecificate.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat că evacuarea a 51 de cetăţeni români şi membri de familie care urmau să iasă, miercuri, din Fâşia Gaza nu a mai avut loc, din cauză că punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost închis. Evacuarea va avea loc după redeschiderea punctului de trecere, a declarat MAE. Între timp, miercuri seara, o aeronavă cu 129 de cetăţeni din România şi Republica Moldova, evacuaţi din Gaza, a sosit la Bucureşti.

Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că punctul de trecere a frontierei Rafah a fost închis miercuri din cauza unei "circumstanţe de securitate" nespecificate, iar oficialii americani lucrează cu Egiptul şi Israelul pentru a-l redeschide.

Evacuările titularilor de paşapoarte străine prin punctul de trecere au fost suspendate sâmbătă şi duminică, după un atac israelian asupra unei ambulanţe care se îndrepta spre Rafah, dar punctul de trecere a fost redeschis luni şi marţi.

Statele Unite se aşteaptă ca punctul de trecere controlat de Egipt să fie redeschis la "intervale regulate", astfel încât ajutoarele să poată intra în Fâşia Gaza şi cetăţenii străini să poată continua să plece, a spus Patel.

Peste 400 de cetăţeni americani, membri ai familiilor şi rezidenţi permanenţi au ieşit până acum din Gaza de când deţinătorii de paşapoarte străine au început să plece prin Rafah săptămâna trecută, a adăugat el. "Aceasta este o situaţie incredibil de fluidă. Punctul de trecere a frontierei s-a deschis în multe cazuri şi a permis ieşirea în siguranţă pentru cetăţenii străini care au solicitat acest lucru", a arătat purtătorul de cuvânt.

Washingtonul a îndemnat Israelul să accepte pauze umanitare pentru ca ajutoarele să poată intra în Gaza. Patel a declarat că 81 de camioane care transportau alimente, medicamente, provizii medicale, apă îmbuteliată şi produse de igienă au trecut marţi în Gaza, ceea ce ridică la aproximativ 650 numărul total de camioane care au trecut de când s-a ajuns la un acord diplomatic pentru redeschiderea punctului de trecere, la 21 octombrie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.