Guvernul catalan al separatistului Quim Torra a prezentat, la Barcelona, ”Consiliul Republicii”, un fel de Guvern paralel, prezidat în Belgia de predecesorul şi mentorul său Carles Puigdemont, care încearcă să-şi păstreze influenţa la un an după ce a fugit sin Spania, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou organism urmează să fie o entitate privată, fără un statut oficial, cu scopul de a evita probleme în justiţia spaniolă, însă urmează să se coordoneze cu Guvernul regional de la Barcelona.

El îşi dă drept misiune avansarea către independenţă şi căutarea unei susţineri în plan internaţional.

”Acestui consiliu îi revine (sarcina) să construiască Republica fără complexe, într-un mod mai liber şi mai sigur, la adăpost de abuzurile statului spaniol”, a declarat marţi, într-o videoconferinţă, din Belgia, Puigdemont.

El a insistat asupra faptului că Guvernul lui Torra este limitat de acţiunea justiţiei spaniole.

În cursul aceste prezentări, în sediul Guvernului catalan de la Barcelona, nu au fost detaliate nici componenţa şi nici modul de funcţionare ale acestui ”consiliu al republicii”.

Însă separatiştii au anunţat că vor să-l completeze cu un fel de parlament paralel.

Opoziţia antiseparatistă a criticat dur această iniţiativă.

”Aceasta este o instituţie «fake», nişte focuri de artificii pentru a da impresia că ei creează o republică”, a declarat Carlos Carrizosa, liderul grupului parlamentar al Partidului Ciudadanos (liberal), principalul partid din Catalonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.