Forţele de securitate iraniene au ucis 72 de persoane, inclusiv 56 în regiunile kurde, în ultima săptămână de represiune a demonstraţiilor împotriva regimului, a anunţat marţi organizaţia nonprofit Iran Human Rights (IHR), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bilanţul total al morţilor a ajuns la 416 de la începutul protestelor declanşate pe 16 septembrie de moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani, arestată de poliţia morală pentru că a încălcat codul vestimentar strict care impune femeilor să poarte vălul în public. Printre cei decedaţi se numără 51 de copii şi 21 de femei, potrivit IHR, organizaţie care are sediul în Oslo.

În ultimele şapte zile, majoritatea victimelor au fost înregistrate în regiunile kurde din vestul Iranului, unde Teheranul a trimis întăriri pe măsură ce protestele se amplifică. Manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe - Mahabad, Javanroud sau Piranchahr -, şi au fost deseori legate de ceremoniile funerare ale persoanelor ucise de poliţie.

Gruparea iraniană pentru drepturile kurzilor Hengaw, cu sediul tot în Norvegia, a acuzat autorităţile că au tras cu muniţie reală asupra protestatarilor. De asenmenea, Hengaw a invocat că cinci persoane au fost ucise luni în Javanroud, unde câteva mii de persoane s-au adunat pentru a aduce un omagiu victimelor.

NetBlocks, un site din Londra care monitorizează blocajele de pe internet din întreaga lume, a anunţat că accesul la internet a fost blocat ”timp de trei ore şi jumătate”, luni, în timpul protestelor şi meciului de fotbal de la Cupa Mondială, când jucătorii iranieni nu au cântat imnul naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.