Sute de persoane s-au adunat pe străzile din Hong Kong şi au mărşăluit spre consulatele internaţionale pentru a cere guvernelor să discute despre criza politică din oraş la summit-ul G20 din Japonia de săptămâna aceasta, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său american Donald Trump sunt aşteptaţi să se întâlnească la summit pentru a discuta despre reînceperea negocierilor privind comerţul dintre cele două ţări.

Mulţi dintre cei prezenţi au purtat tricouri albe pe care scria: „Eliberaţi Hong Kong” şi au avut pancarte cu acelaşi mesaj.

„Eliberaţi Hong Kong de sub acţiunile de colonizare ale Chinei” scria pe o pancartă, în timp ce pe alta putea fi observat mesajul: „Domnule preşedinte Trump, vă rog, eliberaţi Hong Kong”.

Un bărbat a avut cu el o tablă pe care era scris cu creta: „Suntem cetăţeni din Hong Kong şi avem un vis: să trăim în demnitate şi fără frică. Spuneţi NU extrădării în China”.

Oamenii sunt nemulţumiţi de un proiect de lege prin care Hong Kong ar urma să aibă noi acorduri de extrădare cu mai multe naţiuni, printre care şi China. Acest lucru ar permite ca infractorii din Hong Kong căutaţi de Beijing să poată fi trimişi pentru a fi judecaţi în China, lucru care i-ar expune la un sistem de judecată nedrept şi controlat de partidul comunist, consideră protestatarii. Proiectul de lege este momentan suspendat în urma protestelor masive din ultimele două săptămâni.

Miercuri, protestatarii au mărşăluit către consulatele Statelor Unite şi ale Marii Britanii precum şi spre biroul reprezentanţei Uniunii Europene. La sosire, protestatarii au citit scrisorile pe care le-au înmânat apoi oficialilor.

„În disperare, vă cerem implicarea şi ajutorul pentru a lupta împotriva acestui regim totalitar alături de noi”, se arată într-o scrisoare transmisă lui Trump.

Conform lui Ventus Lau, organizator al marşului, în jur de 1.500 de oameni au fost prezenţi. Petiţii au fost livrate la consulatele a 19 ţări printre care şi Australia, Canada sau Japonia. Un alt marş este programat pentru miercuri seara.

Protestatarii nu se mulţumesc cu suspendarea proiectului de lege şi au cerut liderului din Hong Kong, Carrie Lam, să îl retragă cu totul. De asemenea, oamenii au reclamat un exces de zel al forţelor de ordine la protestele recente, poliţiştii folosind gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.