Un tribunal american a hotărât că programul supravegherii în masă al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) americane, dezvăluit în urmă cu şapte ani de către Edward Snowden, un fost angajat al NSA, este ilegal şi că şefii serviciilor de informaţii au minţit atunci când au apărat programul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel al celui de-al 9-lea Circuit, de la San Francisco, a stabilit miercuri că supravegherea telefonică cu scopul colectării în secret a datelor milioanelor de contacte telefonice încalcă legea care reglementează operaţiunile de supraveghere ale serviciilor de informaţii şi că ar putea fi pur şi simplu anticonstituţională.

Edward Snowden, care a fugit în Rusia după ce a divulgat dosare secrete în 2013 şi a fost inculpat de spionaj în Statele Unite, a declarat că hotărârea îi justifică decizia de a dezvălui public operaţiunile de supraveghere ale NSA.

”Nu mi-am imaginat vreodată că voi vedea, în timpul vieţii mele, tribunale condamnând ca ilegale activităţi NSA şi ca aceleaşi hotărâri să mă felicite pentru că le-am dezvăluit”, a scris Snowden pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.