Un tribunal rus va avea nevoie de aproape două săptămâni pentru a judeca un proces intentat de mama liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care contestă refuzul oficialilor de a elibera corpul fiului său, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludmila Navalnîia încearcă de sâmbătă să recupereze trupul fiului ei, după ce acesta a murit cu o zi înainte într-o colonie penală din nordul îndepărtat al Rusiei.

O audiere cu uşile închise a fost programată pentru 4 martie, a anunţat miercuri presa rusă de stat, citând oficiali ai instanţei.

Ludmila Navalnîia a făcut apel marţi la preşedintele rus, Vladimir Putin, să elibereze trupul fiului ei pentru ca acesta să poată fi "înmormântat în mod uman".

"Pentru a cincea zi nu-l pot vedea, nu-mi dau corpul lui şi nici măcar nu-mi spun unde este", a spus ea, îmbrăcată în negru, în faţa coloniei penitenciare unde a murit fiul său.

"Fac apel la tine, Vladimir Putin. Rezolvarea acestei probleme depinde doar de tine. Lăsaţi-mă în sfârşit să-mi văd fiul ... Cer ca trupul lui Alexei să fie eliberat imediat pentru a-l putea îngropa în mod uman".

La mai bine de cinci zile de la moartea sa, mama sa şi un avocat nu au reuşit să recupereze trupul lui Navalnîi de la anchetatori, care au declarat că ar putea să nu îl returneze timp de două săptămâni, deoarece efectuează "teste".

Susţinătorii cred că acesta a fost ucis, fie ca un act criminal, fie din cauza maltratărilor suferite de-a lungul a trei ani în sistemul penitenciar rusesc.

Soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnîia, l-a acuzat public marţi pe Vladimir Putin că a ordonat uciderea soţului său şi a declarat că anchetatorii reţin corpul acestuia pentru a muşamaliza un asasinat politic.

Autorităţile penitenciare din Rusia au raportat vineri că Navalny nu s-a simţit bine după o plimbare şi că în scurt timp a devenit inconştient în închisoarea din oraşul Kharp. O ambulanţă a sosit la faţa locului, dar acesta nu a putut fi resuscitat, a afirmat serviciul, adăugând că cauza morţii este încă "în curs de stabilire".

Moartea lui Navalny a declanşat condamnări pe scară largă în Occident, mulţi lideri promiţând să introducă noi sancţiuni împotriva Kremlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.