Un judecător de la Curtea Supremă din Africa de Sud le-a dat undă verde minerilor care s-au îmbolnăvit în urma muncii depuse în minele aurifere din Africa de Sud să dea în judecată firmele angajatoare, pentru a cere compensaţii, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Phineas Mojapelo a certificat existenţa a două clase de mineri: cei bolnavi de tuberculoză şi cei de silicoză pulmonară. Această decizie le permite celor care suferă de aceste boli să iniţieze un proces colectiv fără precedent împotriva firmelor din industria minieră în general şi a celor care se ocupă de exploarea zăcămintelor de aur, în special.

"Aproape întreaga industrie minieră este implicată în acest caz. Magnitudinea acestui caz este fără precedent", a declarat Mojapelo.

CNN prezintă cazul unui miner de 58 de ani, Joseph Mothibedi, care este bolnav de silicoză pulmonară şi care este pregătit să-şi facă dreptate. 

"Ascultaţi-mi vocea. Am probleme la plămâni. Nici măcar nu pot să merg repede sau să merg prea mult. Pentru mine, totul este dificil acum", spune Mothibedi care a lucrat în mină timp de 30 de ani.

Silicoza pulmonară este o boală cauzată de inhalarea îndelungată a pulberilor cu conţinut crescut de bioxid de siciliu liber cristalin. Aceste pulberi se depun pe plămâni şi provoacă probleme de respiraţie, tuse şi în final pot afecta oxigenarea organismului şi la cord pulmonar, care este fatal.

Potrivit unor studii, există cel puţin 200.000 de mineri în Africa de Sud care suferă de această boală, unii cercetători numind-o deja o boală pandemică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.