Un partid al fermierilor olandezi, format în semn de protest la adresa politicilor guvernamentale, a zguduit miercuri peisajul politic din Olanda, ieşind marele câştigător al alegerilor provinciale care determină componenţa Senatului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul BBB, presecurtare de la BoerBurgerBeweging (Mişcarea Fermierilor-Cetăţeni), a condus un val de proteste împotriva politicilor de mediu ale guvernului şi părea să fi câştigat mai multe locuri în Senat decât partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte.

Un prim sondaj la ieşirea de la urne a prognozat că BBB a câştigat 15 din totalul de 75 de locuri din Senat, camera superioară a parlamentului care are puterea de a bloca legislaţia convenită în camera inferioară a parlamentului. VVD scade de la 12 la 10 locuri, potrivit aceloraşi proiecţii.

Ascensiunea meteorică a BBB este o lovitură majoră pentru coaliţia de guvernare a lui Rutte, punând sub semnul întrebării obiectivul său de a reduce drastic poluarea cu azot în ferme, singura problemă care a stat la baza fondării BBB în 2019.

"Nimeni nu ne mai poate ignora", a declarat lidera BBB, Caroline van der Plas, la Radio 1. "Alegătorii s-au pronunţat foarte clar împotriva politicilor acestui guvern", a comentat ea.



Guvernul îşi propune să reducă la jumătate emisiile de azot până în 2030, deoarece numărul relativ mare de animale şi utilizarea intensă a îngrăşămintelor au dus la niveluri de oxizi de azot în sol şi în apă care încalcă reglementările Uniunii Europene.

Problema azotului a paralizat construcţiile în Olanda, deoarece grupurile de mediu au câştigat o serie de procese în instanţă, justiţia ordonând guvernului să limiteze emisiile şi să protejeze natura, înainte de a se putea acorda noi autorizaţii de construcţie.

BBB spune că problema a fost exagerată şi că soluţiile propuse sunt în mod nedrept în defavoarea fermierilor, ducând la închiderea multor ferme şi la o criză în producţia de alimente.

Guvernul lui Rutte nu a avut o majoritate în Senat după precedentele alegeri provinciale din 2019 şi trebuie să negocieze înţelegeri cu adversarii, în mare parte de stânga.

Două dintre partidele cu care a cooperat, Partidul Muncii şi GreenLeft, păreau să-şi fi păstrat locurile, menţinând grupul lor combinat la egalitate cu BBB şi posibil suficient pentru a menţine sprijinul pentru politicile lui Rutte.

BBB a câştigat un singur loc în Camera inferioară în 2021, dar popularitatea sa a crescut pe fondul neîncrederii tot mai mari în guvern şi a furiei legate de probleme precum imigraţia.

Guvernul lui Rutte, aflat la al patrulea mandat consecutiv din 2010, a ajuns la un rating de aprobare de 20%, cel mai scăzut din ultimul deceniu.


Translated with DeepL

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.