Crimeea şi Sevastopolul sunt părţi integrante ale Rusiei, iar problema afilierii lor este închisă pentru totdeauna, a declarat, sâmbătă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un discurs video cu ocazia celei de-a zecea aniversări a reunificării peninsulei cu Rusia, relatează Tass.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Problema afilierii Crimeei şi a Sevastopolului este închisă. Peninsula este parte integrantă a Rusiei", a subliniat diplomatul cu rang înalt.

Crimeea are perspective clare de dezvoltare ulterioară, iar Rusia a rezolvat multe probleme moştenite de la Ucraina, a subliniat Lavrov.

"În ultimii ani, multe probleme moştenite de la Ucraina au fost rezolvate. Având perspective clare de dezvoltare ulterioară a acestora, locuitorii Crimeii pot privi spre viitor cu încredere şi optimism", a adăugat el.

"În urmă cu zece ani, la 16 martie 2014, rezidenţii Crimeii şi-au determinat viitorul în mod independent şi conştient, după ce s-au reunit cu Rusia. Îi felicit pe rezidenţii peninsulei cu ocazia deceniului reunificării istorice cu Rusia. Le doresc sănătate, bunăstare, prosperitate şi tot ce este mai bun pentru ei", a declarat diplomatul rus.

La 16 martie 2024 s-au împlinit zece ani de la referendumul din Crimeea, în cadrul căruia majoritatea cetăţenilor din Crimeea şi Sevastopol au votat în favoarea reunificării cu Rusia. La 18 martie 2014 a fost semnat un tratat de aderare a Crimeei şi Sevastopolului la Rusia.

Republica Crimeea este situată în Peninsula Crimeea, în sudul Europei de Est, şi este înconjurată de Marea Neagră şi Marea Azov. Capitala sa este Simferopol.

La 11 aprilie 2014 a fost adoptată Constituţia Republicii Crimeea. Aceasta a stabilit cele trei limbi oficiale ale Crimeei - rusă, ucraineană şi tătară crimeeană.

La 18 martie, peninsula marchează Ziua reunificării Crimeei cu Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.