Pe de o parte, o prinţesă care le vorbeşte îngerilor, pe de altă parte, un şaman - autoproclamat - american care vinde medalioane presupus salvatoare la mare preţ: cei doi formează un cuplu atipic care se luptă să cucerească Norvegia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiica cea mare a cuplului regal norvegian, Märtha Louise, în vârstă de 51 de ani, a decis să înceapă o nouă viaţă alături de Durek Verrett, un popular ghid spiritual de la Hollywood, cu patru ani mai mic decât ea, informează AFP.

Cu binecuvântarea regelui Harald, prinţesa şi seducătorul ei şi-au anunţat logodna în iunie. Dar romantismul merge prost în regat.

Cauza: declaraţiile lui Durek Verrett care se prezintă drept „şaman la a şasea generaţie” având, printre adepţii săi, vedete precum Gwyneth Paltrow şi Antonio Banderas.

Verrett sugerează în cartea sa „Spirit hacking” că a avea cancer este o alegere, oferă exerciţii de ştergere a „amprentei” vaginale a femeilor care au avut mai mulţi parteneri sexuali şi vinde cu 222 de dolari un medalion, „Spirit Optimizer”, care l-ar fi ajutat să se vindece de Covid.

Aceste lucruri nu sunt bine privite într-o societate norvegiană puţin concentrată pe credinţe şi superstiţii.

„Este un impostor, un şarlatan şi un escroc”, spune cronicarul şi scriitorul de comedie, Dagfinn Nordbø.

Dacă asigură că înţelege că poziţiile sale pot fi deconcertante, şamanul se consideră, de asemenea, victimă a rasismului - la fel ca tratamentul căruia actriţa Meghan Markle pretindea că este victimă în cadrul familiei regale britanice.

„Oamenii albi ne scriu toată această ură şi ameninţări cu moartea (...) pentru că nu vor un bărbat de culoare în familia regală”, a spus el într-o postare pe Instagram pe 9 iunie.

Alături de el, Märtha Louise a mărturisit că a fost „foarte şocată” să vadă „cum sunt trataţi (...) oamenii de culoare”.

Fostul primar conservator din Oslo, Fabian Stang, este una dintre puţinele voci care vin în apărarea cuplului.

„Mulţi cred ca mine că vânzarea de medalioane care aduc sănătate este dincolo de limită (...) dar este ciudat că atât de mulţi dintre cei care îl urăsc pe Durek nu au avut nimic împotriva omului din Snåsa”, un faimos vindecător din 2021. , a scris el pe Facebook.

„Nu ar trebui noi în 2022 să-l întâmpinăm pe Durek cu braţele deschise şi să-l invităm la o dezbatere asupra limitelor dintre ştiinţă şi cacealma?”, a conchis el.

Dar pe fond, nimic nu ajută: mai multe asociaţii de profesionişti din domeniul sănătăţii au decis să se lipsească de patronajul prinţesei din cauza înclinaţiei pronunţate a alesului inimii ei pentru medicina alternativă.

Dacă nu este în ADN-ul naţional să ceri ruperea unei logodne, mai mult de jumătate dintre norvegieni vor ca Märtha Louise să renunţe la titlul ei de prinţesă, potrivit sondajelor recente.

A patra în ordinea succesiunii - regula primogeniturii, fără distincţie de sex, nu era încă în vigoare la naşterea ei -, în 2002 ea a renunţat la titlul de „Alteţă Regală” şi a promis în 2019 să nu-şi mai folosească statutul de prinţesă în scopuri comerciale.

Ea însăşi este obişnuită cu controversele din moment ce este susţinătoare a terapiilor alternative şi pretinde că poate comunica cu îngerii, lucru pe care a încercat să-l împărtăşească – şi să-l monetizeze – prin cursuri şi cărţi.

Primul ei soţ, Ari Behn, a fost un scriitor cu care a avut trei fiice. S-a sinucis în 2019, la trei ani după divorţul lor.

"Familia regală trebuie să fie unificatoare şi, prin urmare, ferită de controverse. Problema este că Märtha Louise şi Durek Verrett sunt exact opusul: controversaţi şi dezbinători cu o suspiciune de şarlatanism", descifrează pentru AFP istoricul Trond Norén Isaksen.

„Cei mai mulţi norvegieni se plâng că se pot face bani din ceea ce ei consideră a fi gunoi ştampilat cu o ştampilă de prinţesă”, spune el.

Potrivit tabloidelor, regele Harald, Märtha Louise şi fratele ei, prinţul moştenitor Haakon, au ţinut „şedinţe de criză” pentru a se gândi dacă prinţesa ar trebui să-şi păstreze titlul.

Deocamdată, suveranul a spus foarte puţine despre viitorul său ginere, evocând doar o „coliziune culturală”.

„Trebuie făcut ceva”, subliniază Norén Isaksen. „Cuplul regal trebuie să împace două imperative, cel al părinţilor care vor să-şi vadă copiii trăind fericiţi şi cel legat de sarcina cu care sunt învestiţi, şi anume de a proteja coroana pentru ca aceasta să continue să strălucească încă o mie de ani”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.