Cel mai puternic grup disident al Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) i-a propus o încetare a focului preşedintelui ales al Columbiei, Gustavo Petro, cu scopul de a găsi o ”soluţie politică” la conflict, potrivit unei scrisori publicate miercuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea din 31 iulie a fost publicată, miercuri, de mai multe agenţii de presă, alături de un videoclip care arată aproximativ douăzeci de bărbaţi şi femei în uniforme de camuflaj şi înarmaţi cu puşti.

Grupul, care a refuzat acordul de pace semnat în 2016 între FARC şi guvernul columbian, îşi propune să creeze ”de comun acord” cu noul executiv un ”climat propice unui acord bilateral de încetare a focului”. Acest acord ar face posibilă găsirea ”unei soluţii politice la violenţă”, se precizează în conţinutul scrisorii.

Preşedintele columbian în exerciţiu, Ivan Duque, a anunţat pe 15 iulie că armata l-a ucis pe liderul acestui grup disident FARC, Nestor Vera, alias ”Ivan Mordisco”.

Gustavo Petro, fost luptător în războiul de gherilă şi senator al ţării, care îi va succeda duminică lui Ivan Duque, şi-a afirmat intenţia de a realiza ”pacea totală” cu toate grupurile armate încă active în Columbia.

Grupul, format din aproximativ 2.000 de membri, este cel mai important grup disident al FARC din Columbia, potrivit centrului de studii Indepaz. Grupul este activ în special în pădurea tropicală amazoniană şi de-a lungul graniţei cu Venezuela.

Armata de Eliberare Naţională (ELN), care are aproximativ 2.500 de membri, şi-a exprimat, de asemenea, intenţia de a negocia cu Gustavo Petro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.