Primii migranţi care fac parte dintr-o caravană care călătoreşte prin Mexic pentru a ajunge în Statele Unite au ajuns în capitala ţării, Ciudad de Mexico, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În jur de 450 de persoane, majoritatea fiind bărbaţi, au primit adăpost temporar pe un stadion. Caravana de migranţi a plecat din Honduras acum câteva săptămâni şi numără în jur de 5.000 de persoane.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că va trimite soldaţi la graniţa cu Mexicul pentru a opri migranţii. Criticii l-au acuzat pe Trump că se foloseşte de imigraţia ilegală pentru a-şi mobiliza susţinătorii înainte de alegerile de la mijlocul mandatului de pe 6 noiembrie.

Migranţii susţin că fug de persecuţie, sărăcie şi violenţă în ţările lor de origine, Honduras, Guatemala şi El Salvador.

Mulţi dintre cei care au ajuns la stadionul Jesus Martinez Palillo duminică au mers pe jos din statul Veracruz.

„Din ce am adus cu mine din Honduras nu mai am nimic. Ieri am mers în tălpile goale”, a declarat Kenia Alvarado, în vârstă de 21 de ani, pentru ziarul El Universal, după ce a ajuns la stadion.

Guvernatorul din Veracruz, Miguel Angel Yunes, a declarat vineri că vor fi mobilizate pentru a transporta migranţii în capitală, dar oferta a fost retrasă ulterior.

„Suntem hotărâţi să ajungem în Statele Unite, să ne îndeplinim visul american. Avem credinţă în Dumnezeu că vom putea face acest lucru, indiferent de consecinţe”, a declarat Mauricio Mancilla, un migrant care a călătorit din Honduras alături de fiul său de şase ani.

Autorităţile din Ciudad de Mexico au informat că au pregătit alimente şi adăposturi dar şi servicii medicale şi consilieri juridici pentru cei câteva mii care sunt aşteptaţi să ajungă în capitală în următoarele săptămâni.

Au fost instalate la stadion rezervoare de apă potabilă care pot depozita până la 10.000 de litri.

„Sunt femei însărcinate, mulţi copii, persoane vulnerabile şi trebuie să le garantăm spaţiile şi serviciile de care au nevoie”, a declarat primarul din Ciudad de Mexico, Jose Ramon Amieva Galvez.

Locuitorii din Ciudad de Mexico au donat haine şi încălţăminte pentru migranţi, conform presei locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.