Primul transport de combustibil a ajuns vineri în Fâşia Gaza, după ce Israelul a dat undă verde pentru a pune capăt suspendării telecomunicaţiilor care blochează livrarea de ajutor umanitar în teritoriul palestinian asediat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu puţin timp înainte, la cererea Statelor Unite, Israelul autorizase intrarea a două camioane de combustibil pe zi în Fâşia Gaza, unde lipsa combustibilului necesar pentru alimentarea generatoarelor a dus la întreruperea activităţii a numeroase spitale şi la blocarea telecomunicaţiilor şi a livrărilor de ajutor umanitar.

Populaţia acestui mic teritoriu, prinsă în capcana războiului declanşat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, se confruntă cu "un risc imediat de foamete", a avertizat Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM).

O livrare de 17.000 de litri de combustibil a sosit vineri prin Egipt, a anunţat autoritatea palestiniană responsabilă de punctul de trecere a frontierei de la Rafah, pentru a alimenta generatoarele companiei de telecomunicaţii.

Totuşi, livrările anunţate nu reprezintă decât o mică parte din cantităţile de combustibil - 50 de camioane - care intrau zilnic în Fâşia Gaza înainte de începerea războiului, potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa).

La spitalul al-Shifa, cel mai mare din teritoriu, care a fost luat cu asalt miercuri de armata israeliană, situaţia este "catastrofală" pentru pacienţi, persoane strămutate şi îngrijitori, care sunt înghesuiţi fără electricitate "sau apă sau hrană", a declarat pentru AFP directorul său, doctorul Mohammed Abou Salmiya.

Potrivit ONU, 2.300 de persoane se află în prezent în spital.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al Hamas, Ashraf al-Qidreh, a declarat vineri pentru AFP că "24 de pacienţi" au murit "în ultimele 48 de ore" la spitalul al-Shifa, "pentru că echipamentele medicale vitale au încetat să mai funcţioneze din cauza întreruperii curentului electric", din cauza lipsei de combustibil pentru alimentarea generatoarelor.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat că un bebeluş născut prematur a murit vineri după ce incubatorul său a rămas fără energie electrică în urmă cu câteva zile.

Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, a cerut vineri Naţiunilor Unite o "încetare a focului" în Gaza pentru a ajuta populaţia. "Nu cerem luna de pe cer. Cerem măsurile de bază necesare pentru a răspunde nevoilor esenţiale ale populaţiei civile", a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.