Avionul de vânătoare dezvoltat pe plan intern al Coreei de Sud a încheiat cu succes primul zbor de probă marţi, a anunţat o agenţie de apărare, pe fondul unui efort de a înlocui avioanele militare vechi în faţa ameninţărilor nucleare şi cu rachete din Coreea de Nord, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeronava de ultimă generaţie dezvoltată de Korea Aerospace Industries (KAI) într-un proiect susţinut parţial de Indonezia este concepută pentru a fi o alternativă mai ieftină şi mai puţin discretă faţă de modelul F-35, construit în SUA, pe care se bazează Coreea de Sud.

Un prototip al avionului, numit KF-21, a decolat la ora locală 15:40 de la o bază a forţelor aeriene din oraşul sud-estic Sacheon şi a zburat timp de aproximativ 30 de minute, a precizat agenţia Administrarea programului de achiziţii pentru apărare într-un comunicat.

Noul avion va fi supus mai multor teste până în 2026, când va începe producţia de masă.

Coreea de Sud a dezvăluit primul prototip al KF-21 în aprilie anul trecut, catalogând aeronava drept coloana vertebrală viitoare a forţelor sale aeriene şi un pas către o independenţă militară mai mare.

În 2014, Coreea de Sud şi Indonezia au convenit să dezvolte în comun avionul într-un proiect în valoare de 8,1 trilioane de woni (6,16 miliarde de dolari), Jakarta fiind de acord să plătească o cincime din cost.

Cu toate acestea, în 2018, Indonezia a încercat să renegocieze acordul, să uşureze presiunea asupra rezervelor valutare, iar mai târziu s-a oferit să-şi plătească cota sub forma unui troc.

Cele două ţări au convenit în noiembrie că Jakarta îşi va păstra angajamentul de a achita 20% din costul dezvoltării, inclusiv plăţile în natură pentru o treime din cota sa, deşi încă nu a revizuit oficial contractul, a declarat un oficial.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.