Tensiuni erau în continuare puternice sâmbătă în Noua Caledonie, unde misiunea ”restabilirii ordinii în zilele următoare” stabilită de către preşedintele francez Emmanuel Macron se dovedeşte dificilă, şi unde a început evacuarea turiştilor francezi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele zboruri cu avioane militare au decolat sâmbătă - cu francezi din Franţa blocaţi din cauza revoltelor - de pe aerodromul Magenta, la Nouméa, către Australia şi Noua Zeelandă.

”Aşteptarea era interminabilă, pentru că redeschiderea aeroportului este amânată de pe o zi pe alta”, a declarat AFP o turistă, referindu-se la Aeroportul Internaţional La Tontouta, închis de la 14 mai.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Bilanţul violenţelor a crescut vineri la şapte morţi, a şaptea victimă fiind un bărbat în vârstă de 48 de ani a cărui identitate nu a fost dezvăluită, ucis de către un poliţist.

La o zi după vizita de o zi a şefului statului francez, opozanţii reformei electorale care a provocat revoltele începând de la 13 mai rămân hotărâţi să obţină retragerea definitivă a acesteia.

Emmanuel Macron s-a felicitat joi de reţinerea forţelor de ordine, subliniind în faţa presei caledoniene că ”jandarmii noştri şi poliţiştii noştri nu au ucis pe nimeni”.

El a fost dezminţit de fapte a doua zi după-amiaza.

Un poliţist ”bătut de către un grup de 15 persoane” a tras ”un foc pentru a scăpa” şi a ucis un bărbat la Dumbéa, lângă Nouméa, potrivit procurorului Republicii Yves Dupas.

Acest poliţist, care prezintă ”urme de lovituri pe faţă”, la fel ca un coleg care-l însoţea, a fost plasat în arest preventiv, a anunţat procurorul.

”EXTREM DE FRAGIL”

Înaintea acestei omucideri, ale cărei circumstanţe rămân de clarificat, doi jandarmi, unul împuşcat accidental, trei autohtoni kanak şi un caledonian de origine europeană (caldoche) au fost ucişi.

Imagini difuzate de televiziunea publică Nouvelle-Calédonie La 1ère şi imagini foarte comentate pe reţele de socializare surprind plecarea cu vaporul, sâmbătă diimineaţa, a sicriului unui separatist în vârstă de 19 ani, ucis la Nouméa la 15 mai, către Insula Maré, de unde este originar.

În sectoatrele şi cartierele în care separatiştii sunt ostili refomei electorale sunt mai numeroşi şi mai bine organizaţi, reluarea controlului axelor de comnicaţii şi oprirea actelor de distrugere, în principal noaptea, urmează să fie o muncă foarte îndelungată şi complexă.

”Este bine ca ordinea să fie restabilită şi să fie restabilită repede, înainte ca situaţia să nu degenereze şi mai mult”, cerea vineri premierul Gabriel Attal, la o ceremonie în omagiul jandarmilor ucişi, în apropiere de Paris.

”Situaţia în prezent rămâne extrem de fragilă în Noua Caledonie, iar un nimic o poate zdruncina”, a avertizat el.

Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a anunţat sâmbătă într-un comunicat operaţiuni împotriva unor baraje în şapte cartiere din Nouméa, în principal în nordul oraşului.

”Neutralizarea şi curăţarea barajelor se efectuează dub securizarea forţelor de poliţie şi jandarmerie”, precizează el.

Între cartierele Ducos şi Kaméré, aproximativ zece buldoexcavatoare îndepărtau sâmbătă grămezi de gunoaie în flăcări, sub privirea jandarmilor care securizau zona, a constat o jurnalistă AFP.

RAID intervine prima pentru a securiza trecerea convoiului, în zgomotul neîncetat al palelor unui elicopter care survolează zona. Camioane şi măturători încheie maşul, adunând gunoaie.

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost din nou agitată în mai multe cartiere la Nouméa şi în împrejurimi.

”MENŢINEM REZISTENŢA”

La Kaméré, case au fost devastate de incendii şi/sau jafuri.

O femeie a declarat AFP că a fost scoasă pe la ocean, de GIGN, împreună cu ”câteva zeci de persoane din cartier”.

”Am aflat de la oameni din cartier că casa noastră a fost jefuită noaptea, la fel ca altele. Este oribil, foarte şocant”, a declarat ea plângând la telefon.

Autorităţile au anunţat că ”35 de persoane, inclusiv şapte minori” au fost salvate de Brigada nautică noaptea.

”Menţinem rezistenţa în cartierele noastre”, a tunat Christian Tein, liderul CCAT, colectivul separatist care care organizează contestarea, la o conferinţă de presă, vineri.

El a denunţat ”represiunea puternică (...) la care este supusă populaţia noastră”.

Separatistul a anunţat că vrea ”să slăbească un pic strânsoarea, astfel încât carburantul (...) şi mai ales medicamentele” să poată fi transportate fără oprelişti. ”Aceasta este prioritatea noastră”, a dat el asigurări.

Starea de urgenţă instituită la 16 mai este în continuare în vigoare, cu măsuri complementare - o interdicţie de circulaţie timp de 12 ore pe zi, interzicerea adunărilor, transportului de arme şi vânzării de alcool şi a aplicaţiei TikTok.

Emmanuel Macron vrea să ridice această stare de urgenţă în urma unei ”calmări” prin negocieri cu privire la viitorul instituţional al Noii Caledonii.

El le-a dat termen până la sfârşitul lui iunie aleşilor şi liderilor politici din arhipelag, ajutaţi de o ”misiune de mediere” alcătuită din trei funcţionari de rang înalt trimişi de la Paris.

Obiectivul preşedintelui francez este ”un acord global” care ”să poată fi supus votului caledonienilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.