Primele inspecţii efectuate săptămâna aceasta de către autorităţile suedeze la locul scurgerilor de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, ”consolidează suspiciunile de sabotaj”, prin ”detonări” care au cauzat ”pagube importante”, anunţă joi parchetul suedez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putem constata că au avut loc detonări în apropiere de Nord Stream 1 şi 2, în zona economică exclusivă suedeză, care au antrenat pagube importante gazoductelor”, anunţă într-un comunicat procurorul special însărcinat cu ancheta părţii suedeze.

”Inspecţiile la locul infracţiunii au consolidat suspiciunile unui saboraj agravant. S-au făcut confiscări la faţa locului, care vor fi examinate”, precizează el.

Suedia - care a delimitat, pentru nevoile anchetei, un perimetru de mai mulţi kilometri în care interzice accesul în zona respectivcă - a anunţat că a ridicat aceste restricţii.

Parchetul nu face absolut nicio precizare cu privire la modul în care efectuat aceste inspecţii submarine.

Serviciul suedez de informaţii a preluat, de partea suedeză, conducerea anchetei, şi se află în legătură cu procurorul special şi diverse alte autorităţi.

Nişte barbotări uriaşe de metan - cauzate de două explozii de origine necunoscută - s-aiu oprit luni la Nord Stream 1.

O scurgere redusă de gaze naturale continua, joi, din Nord Stream 2, anunţă Paza de Coastă suedeză.

Mai multe ţări au denunţat rapid un act de saboraj.

Rusia - suspectată că se află la originea exploziilor - a contra-atacat săptămâna trecută şi a arătat cu degetul Statele Unite, care au negat, la rândul lor, orice responsabilitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.