Primele exit-poll-uri sugerează o victorie clară pentru socialişti în urma alegerilor parlamentare din Albania, care le dă acestora un mandat necesar pentru implementarea reformelor judiciare necesare aderării la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de alegeri, atât socialiştii conduşi de premierul Edi Rama, cât şi rivalii democraţi ai lui Lulzim Basha, încercau să obţină o majoritate în legislativul de la Tirana.

IPR Marketing a dat publicităţii primele exit-poll-uri, care arată că socialiştii ar urma să câştige între 45-49% din voturi, ceea ce ar însemna peste jumătate din locurile din legislativ pentru formaţiunea lui Edi Rama.

”Partidul Socialist ar fi putut să câştige peste 71 de scaune (într-un legislativ cu 140 de parlamentari), dar asta este încă o opinie, nu o certitudine”, a declarat directorul IPR Marketing, Antonio Noto.

Atât democraţii, cât şi socialiştii, doresc să elimine din ecuaţie Mişcarea de Integrare Socială (SIM) a preşedintelui-ales Ilir Meta, care a jucat un rol crucial în ultimii opt ani pentru garantarea majorităţii guvernamentale la Tirana.

Autorităţile electorale au prelungit alegerile parlamentare cu o oră, din cauza prezenţei scăzute la urne, care s-a datorat în principal temperaturilor extrem de ridicate din Albania.

În final, prezenţa la urne a ajuns la 44,90% - cea mai mică din ultimul secol.

”Acei albanezi, care fac diferenţa, au fost convinşi să nu iasă la vot, pentru că nu erau de acord cu niciun candidat pentru poziţia de premier”, a declarat fostul ministru al Justiţiei, Ylli Manjani.

Aceste alegeri au atras atenţia vecinilor europeni, care se aşteaptă ca albanezii să lase în urmă o istorie de nereguli electorale şi violenţe.

Ministerul de Interne a înregistrat sute de cazuri de intimidare a alegătorilor sau cumpărare de voturi în Albania.

De asemenea, ziua alegerilor a coincis cu încheierea lunii sfinte a Ramadanului pentru musulmanii, care reprezintă aproximativ 60% din populaţia Albaniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.