Primarul laburist al Londrei Sadiq Khan cere, la patru ani de la Brexit, care continuă să împartă societatea britanică, o strângere a relaţiilor cu Uniunea Europeană (UE) şi acuză Brexitul de faptul că a costat economia britanică zeci de miliarde de lire sterline, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sadiq Khan a subliniat într-un comunicat, joi, nevoia ”unei relaţii strânse cu UE” şi că un un nou acord ”ne-ar dinamiza economia şi ar contribui la creşterea nivelului de trai al britanicilor”.

Această luare de poziţie tranşează cu reticenţa principalelor partide politice - inclusiv a Partidului său Laburist - de a discuta despre repercusiunile referendumului din 2016, cu doar câteva luni înainte de alegeri legislative în care laburiştii sunt creditaţi cu un avans important.

”Trebuie să fim cinstiţi, Brexitul nu este o preocupare periferică pe care să o putem lăsa în trecut. Este un factor-cheie al crizei costului traiului” cauzată de inflaţie, subliniază Sadiq Khan, care candidează la al treilea mandat în alegerile municipale - prevăzute în mai - în acest comunicat, care reia fragmente dintr-un discurs susţinut joi seara.

35 DE MILIARDE DE EURO PIERDERI LA LONDRA

Potrivit unui studiu comandat Cambridge Econometrics de către Primaria Londrei, Brexitul a costat deja economia britanică 140 de miliarde de lire sterline (162 miliarde de euro) - dintre care 30 de miliarde de lire sterline (35 miliarde de euro) numai capitalei.

Cambridge Econometrics estimează că Brexitul a cauzat pierderea a două milioane de locuri de muncă în regat - dintre care 300.000 numai la Londra.

Potrivit acestui studiu, pierderile economice ale Regatului Unit urmează  să crească la 300 de miliarde de lire sterline (350 de miliarde de euro) - până în 2035 - în cazul în care nu se face nimic, dintre care 60 de miliarde de euro în capitala britanică.

Un purtător de cuvânt al premierului conservator Rishi Sunak i-a replicat că activitatea economică britanică a ”cunoscut o creştere mai rapidă” decât cea a Italiei şi Germaniei, începând din 2016.

Guvernul laudă oportunităţile oferite de ieşirea din Uniunea Europeană (UE) şi acorduri de liber-schimb semnate cu ţări ca Australia sau aderarea sa la Parteneriatul Comercial Transpacific (TPP).

În aprilie, Organismul previziunilor bugetare (Office for budget responsability, OBR) estima că acordul comerical încheiat cu UE va reduce pe termen lung productivitatea cu 4% faţă de perioada în care Regatul Unit făcea parte din UE.

Potrivit unui sondaj realizat în decembrie de Institutul Opinium pentru ziarul duminical Observer, doar 22% dintre britanici cred că Brexitul a avut un efect pozitiv asupra ţării în general, un procent care scade la 12% în privinţa economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.