Autorităţile din estul Libiei au anunţat un prim caz confirmat de contaminare cu noul coronavirus, în pofida închiderii frontierelor şi impunerii unei interdicii de circulaţie pe timpul nopţii în vederea evitării intrării epidemiei pe teritoriul asupra căruia deţin controlul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Libia a înregistrat în total 20 de contaminări în vestul ţării, aflat sub controlul Guvernului de Unitate Naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională.

Forţele mareşalului Khalifa Haftar, care deţin controlul asupra estului Libiei, încearcă de un an să cucerească Tripoli, iar epidemia noului coronavirus nu a pus capăt confruntărilor armate, în pofida îndemnurilor ONU şi agenţiilor umanitare.

GUTERRES CONDAMNĂ BOMBARDAREA UNUI SPITAL LA TRIPOLI

Pe de altă parte, secretarul general al ONU Antonio Guterres a ”condamnat ferm”, într-un comunicat publicat marţi la New York, ”bombardarea intensivă, a doua zi consecutiv, a Spitalului General Al Khadra de la Tripoli”.

”El condamnă totodată atacuri continue vizând personalul medical, spitaluri şi instalaţii medicale, mai ales într-un moment în care sunt critice în prevenirea răspândirii pandemiei covid-19”, se arată în comunicat.

”Atacurile vizând personalul din sănătate, spitaluri sau instalaţii medicale, protejate de dreptul umanitar internaţional pot constitui crime de război”, subliniază Guterres.

Secretarul general al ONU a lansat la 23 martie un apel la un ”armistiţiu imediat şi mondial” în ţările aflate în război, în vederea contribuirii la lupta împotriva covid-19.

În Libia, protagoniştii războiului civil au salutat acest apel, după care au reluat ostilităţile. Confruntările armate s-au intensificat în ultimele zile şi afectează mai multe cartiere rezidenţiale din capitală.

În acest conflict, Turcia susţine Guvernul de la Tripoli, recunoscut de ONU, care înfruntă de un an o ofensivă a celui mai puternic om din estul Libiei prin care vrea să cucerească capitala libiană. Mareşalul Khalifa Haftar este susţinut, între alţii, de Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.