Autorităţile din Kurdistanul irakian au anunţat, sâmbătă, arestarea suspectului în asasinarea viceconsului turc Osman Köse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mazloum Dag, născut în 1992 şi originar din Diyarbakir (Turcia) a fost arestat de "poliţie şi forţele contraterorism", a anunţat Consiliul de Securitate din Kurdistan, fără a oferi alte informaţii.

Serviciile kurde irakiene de luptă împotriva terorismului îl prezintă ca fiind presupusul autor al atacului de miercuri, în care a fost ucis diplomatul turc Osman Köse, îngropat joi la Ankara, şi doi irakieni, într-un restaurant, la Erbil.

Agenţia turcă de presă Anadolu, de stat, a scris că Mazloum Dag este fratele lui Dersim Dag, o deputată din cadrul principalului partid prokurd din Turcia, HDP, a doua forţă a opoziţiei în Parlament, acuzată cu regularitate de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan de faptul că are relaţii strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Fără să citeze nume, HDP a deplâns, într-un comunicat, faptul că unul dintre deputaţii săi este ”desemnat drept o ţintă din cauza fratelui său”.

Denunţând o ”tentativă de provocare absolut inacceptabilă”, HDP a condamnat ”cu forţă” atacul de la Erbil.

Acest atac armat nu a fost revendicat, însă Ankara a promis un ”răspuns adecvat autorilor acestui atac laş”.

Aripa armată a PKK, calificată drept ”teroristă” de către Ankara, UE şi Statele Unite, a afirmat că nu are vreo legătură cu acest atac armat.

Ankara a anunţat joi că şi-a lansat ”cea mai amplă” operaţiune aeriană împotriva PKK în Kurdistanul irakian, ca represalii faţă de ”atacul crud” de la Erbil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.