Bărbatul suspectat că deschis focul în clubul gay Club Q din Colorado Spring, în vestul Statelor Unite, Anderson Lee Aldrich, în vârstă de 22 de ani, un atac armat soldat cu cinci morţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fi inculpat de crime motivate de ură, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anderson Lee Aldrich, suspectat că a tras în mulţime, la Club Q, cu o puşcă de asalt, după care a fost imobilizat de către doi clienţi, arestat şi care se află la continuare la spital, potrivit poliţiei, nu a fost inculpat încă în mod oficial.

În afară de omucideri, el poate fi acuzat de crime motivate de ură vizând o minoritate sexuală, a anunţat luni la CNN procurorul comitatului El Paso, în care se află Colorado Springs, Michael Allen.

”Am putea să folosim faptul că aceste victime se aflau într-un loc specific, frecventat mai ales de membri ai comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBTQ), pentru a avansa către capete de acuzare de crime motivate de ură, însă căutăm şi alte elemente”, a anunţat el.

Suspectul a fost arestat efectiv duminică, suspectat de crime motivate de ură, potrivit unor documente judiciare dezvăluite luni de publicaţia Denver Post. .

Buchete de flori, lumânări şi pancarte cu mesaje ca ”Dragoste şi nu ură” au fost depuse pe jos, în apropiere de Club Q, o dovadă a şocului şi consternării provocate de acest atac armat, încă unul într-o Americă în care au loc cu regularitate masacre cu arme de foc.

În total, 17 persoane au fost rănite prin împuşcare, a precizat luni într-un comunicat poliţia. O persoană a fost, de asemenea, rănită şi există ”victime fără răni vizibile”.

EROI

Atacul în Club Q a avut loc cu puţin înainte de miezul nopţii de sâmbătră spre duminică, iar un spectacol drag-queens tocmai marcase Ziua Comemorării Transsexualilor, un omagiu adus victimelor violenţelor transfobe, sărbătorită în lume la 20 noiembrie.

”Mi-am ridicat privirea şi am văzut o persoană înaltă cu o puşcă. Am văzut puşca”, a declarat AFP Michael Anderson, barmanul clubului.

”Rafală după rafală. era absolut îngrozitor”, a adăugat el.

”Am sărit după bar. Sticlă zbura peste tot în jurul meu, ca şi cum erau gloanţe care spărgeau sticlele şi tot ce era acolo”, a continuat el.

Masacrul - care a durat doar câteva minute - s-a încheiat odată cu intervenţia eroică a două persoane care s-au bătut cu suspectul, potrivit poliţiei.

Un bărbat a prins puşca atacatorului, iar apoi l-a lovit, după care l-a culcat l-a pământ, a povestit ziarului The New York Times (NYT) primarul Colorado Springs, John Suthers.

”Totul s-a desfăşurat foarte repede. Bărbatul a fost complet imobilizat la două minute după miezul nopţii” de sâmbătă spre duminică, potrivit primarului.

Anderson Lee Aldrich a fost arestat şi condus la spital, unde se afla în continuare.

Identitatea celor doi eroi era încă necunoscută luni.

Un bărbat în vârstă de 21 de ani - cu acelaşi nume - şi-a ameninţat în 2021 mama, în apropiere de Colorado Spring, cu o bombnă artizanală şi mai multe arme, potrivit biroului şerifului comitatului El Paso.

”Acesta ar fi trebuit să fie refugiul nostru (...). Unde să ne ducem?”, a declarat Joshua Thurman, care se afla pe ringul de dans al Club Q atunci când a ”auzit focurile de armă” şi a reuşit să ascundă în vestiar.

Preşedintele american Joe Biden l-a sunat luni pe guvernatorul statului Colorado, Jared Polis - primul guvernator care îşi recunoaşte public homosexualitatea ales în Statele Unite  -, care s-a declarat ”îngrozit şi aneantizat”.

Acest atac a avut loc la şase ani de la cel mai sângeros masacru care a vizat comunitatea LGBTQ în Statele Unite, când un american de origine afgană a ucis 49 de persoane în clubul gay Pulse din Orlando, în Florida.

El a avut loc într-un context tensionat politic, pe tema problemelor transsexualilor, mai ales în campania electorală a alegerilor de la jumătate de mandat.

Acest nou atac armat ilustrează o creştere puternică a mortalităţii legate armele de foc într-o ţară în care circulă foarte multe arme de foc - 601 atacuri în masă au fost înregistrate în Statele Unite de la începutul lui 2022, potrivit organizaţiei Gun Violence Archive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.