Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat sâmbătă dimineaţă că orice ameninţare la adresa stabilităţii chineze este ”absolut inacceptabilă” în Hong Kong. Aceste declaraţii au avut loc cu ocazia ceremoniei de învestire a noului lider din Hong Kong, Carrie Lam, şi a aniversării a două decenii de la predarea regiunii administartive speciale de către Marea Britanie, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Orice încercare de a pune în pericol suveranitatea şi securitatea chineză reprezintă o provocare la adresa puterii Guvernului Central... folosirea acestui teritoriu pentru a lansa activităţi de infiltrare şi sabotaj împotriva continentului încalcă o linie roşie şi este absolut inacceptabilă”, a declarat Xi.

De asemenea, preşedintele chinez a subliniat importanţa armoniei în fosta colonie britanică, cerând implementarea unyi sistem de garantare a securităţii naţionale şi a unei educaţii naţionale patriotice pentru tineret.

”Hong Kong trebuie să îmbunătăţească educaţia şi să crească atenţia publică asupra istoriei şi culturii naţiunii chineze”, a completat preşedintele de la Beijing.

Acesta a menţionat că politica ”o ţară, două sisteme” a fost implementată iniţial pentru a realiza şi a menţine unitatea naţională. Însă, alegerea lui Carrie Lam la conducerea regiunii administrative speciale a atras acuzaţii cu privire la presiunea pusă de Beijing asupra celor 1.200 de membri ai comisiei care-l alege pe şeful Executivului.

Alegerea acesteia implică mari probleme, pentru că Beijingul ar putea să o forţeze să treacă o legea controversată a securităţii naţionale, care ar preveni orice trădare, seccesiune, răzvrătire sau subversiune faţă de Guvernul Central.

Această lege a fost iniţial redactată în 2003, iar jumătate de milioan de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta la Hong Kong.

Peste 20 de membri ai formaţiunilor Demosisto şi Liga Social-Democrată au încercat să pornească un protest în apropierea unui centru expoziţional din Hong Kong.

Însă, aceştia au fost imediat ridicaţi de către autorităţile locale, după ce un grup pro-Beijing a încercat să-l confrunte pe activistul Joshua Wong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.