Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, va candida pentru încă un mandat de şase ani, în alegerile planificate să aibă loc pe 28 iulie, a anunţat sâmbătă partidul socialist de guvernământ, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maduro, un fost lider de sindicat în vârstă de 61 de ani, a fost proclamat candidat al Partidului Socialist de către vicepreşedintele Diosdado Cabello şi a urcat pe scena unei mari arene sportive pentru a se adresa suporterilor.

”Există un singur rezultat, victoria poporului pe 28 iulie. Nu au reuşit să ne oprească şi nici nu vor putea să ne oprească”, a spus Maduro, purtând o jachetă roşu aprins, cu fermoar.

Sondajele recente arată că 13,9% dintre venezueleni intenţionează să voteze pentru Maduro, cu mult în urma candidatei de opoziţie Maria Corina Machado, cu 54,5%.

Dar, deşi Machado a câştigat alegerile primare din opoziţie, în octombrie, nu este clar dacă va apărea pe buletinul de vot după ce instanţa supremă a ţării a menţinut o măsură care îi interzice să ocupe funcţii publice.

Candidaţii au termen până pe 25 martie să se înregistreze şi nu este clar dacă opoziţia va numi un înlocuitor pentru Machado, care este sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a alege un înlocuitor.

Statele Unite au anulat parţial sancţiunile impuse guvernului Venezuelei la sfârşitul anului 2023, în baza unui acord electoral cu opoziţia, dar apropierea a luat sfârşit odată cu arestarea personalităţilor din opoziţie şi decizia instanţei referitoare la Machado.

SUA au promis reintroducerea sancţiunilor asupra sectorului petrolier de la jumătatea lunii aprilie.

Surse din partidul de guvernământ au declarat pentru Reuters că inversarea politicii lui Maduro se poate datora scăderii popularităţii sale.

Venezuela a suferit o hiperinflaţie şi un colaps economic fără precedent de când Maduro a preluat puterea în 2013, după moartea mentorului său, preşedintele Hugo Chavez.

Ţara a cunoscut valuri intermitente de proteste împotriva partidului de guvernământ şi a lui Maduro, în special între 2014 şi 2017, care au dus la zeci de arestări şi asasinate.

Principalele partide de opoziţie au boicotat alegerile prezidenţiale din 2018 şi au refuzat, împreună cu SUA şi alţii, să recunoască victoria lui Maduro.

Maduro a obţinut o victorie la o diferenţă de 1,5% la alegerile din 2013, pe care candidatul de atunci din opoziţie le-a declarat frauduloase.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.