Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va vorbi sâmbătă cu un oficial finlandez căruia nu i-a fost dezvăluită identitatea cu privire la cererea de aderare a Helsinkiului la NATO, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul turc Erdogan a afirmat că a discutat vineri despre aderarea celor două state nordice la Alianţa Nord-Atlantică cu premierul olandez Mark Rutte.

Erdogan îşi menţine în acelaşi timp opoziţia faţă de aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, la o săptămână după ce şi-a exprimat pentru prima dată obiecţiile faţă de această decizie istorică.

El a mai precizat că va vorbi şi cu un oficial din Marea Britanie sâmbătă, însă nu a menţionat identitatea oficialilor din Finlanda şi Marea Britanie.

Preşedintele turc s-a declarat joi ”hotărât” să se opună cererilor de aderare la NATO ale Helsinkiului şi Stockholmului. Erdogan susţine că cele două naţiuni nordice adăpostesc persoane care ar avea legături cu grupuri pe care Ankara le consideră teroriste, şi anume gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Pe de altă parte, omologul său finlandez, Sauli Niinisto, a subliniat că Helsinki ”se angajează faţă de securitatea Turciei”, purtând o luptă ”activă” în combaterea terorismului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.