Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a aterizat, sâmbătă dimineaţă, pe aeroportul Ataturk din Istanbul, unde a fost întâmpinat de o mulţime de susţinători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La sosire a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor primi “răspunsul necesar”. “Nicio putere nu este deasupra voinţei naţionale”, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe organizatorii loviturii de stat din ţară de trădare şi a avertizat că vor plăti un preţ greu pentru faptele lor.

“O mică parte din forţele noastre militare au atacat integritatea şi unitatea Turciei”, a declarat Erdogan în primul discurs după ce a aterizat la Istanbul. El a precizată că această tentativă de puci este un motiv pentru a “curăţa armata”.

“Liderul complotului va plăti preţul în faţa întregii naţiuni”, a adăugat şeful statului.

“O parte dintre vinovaţi au fost arestaţi deja, noi arestări sunt în curs”, a precizat el, recunoscând, însă, că nu ştie unde se află şeful Statului Major.

Anterior, puciştii au anunţat că acesta a fost arestat.

Erdogan i-a acuzat pe organizatorii tentativei de lovitură de stat că au vrut să îl asasineze, bombardând hotelul unde era cazat, relatează AFP. El a precizat că se afla într-o staţiune de pe malul Mării Egee.

“Voi sta alături de poporul meu şi nu vor preda ţara forţelor de ocupaţie”, a declarat el în primul discurs rostit după întoarcerea la Istanbul.

Anterior, presa a scris că preşedintele ar fi încercat să fugă în Germania, dar nu a primit dreptul să aterizeze.

Erdogan, care a avut singura intervenţie publică din timpul tentativei de lovitură de stat prin intermediul telefonului mobil, ar fi zburat de la Dalaman (sud-vestul Turciei), la bordul unui avion guvernamental Gulfstream IV.

Aterizarea în Istanbul s-a făcut la câteva minute după ce premierul turc şi mai mulţi oficiali au declarat că situaţia este în prezent, în mare parte, sub control şi că tentativa de puci a eşuat.

Anterior, un avion cu indicativul similar celui al şefului statului a aterizat pe aeroportul din Ankara

După aterizarea aeronavei prezidenţiale, cursele aeriene de pe aeroportul Ataturk, din Istanbul, ar putea fi reluate în curând, a anunţat agenţia de control a traficului aerian european, Eurocontrol.

Vineri, în jurul orei locale şi a României 23.30, toate cursele de pe aeroport au fost suspendate, din cauza tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Avioanele care urmau să aterizere pe Ataturk au fost deviate către alte aeroporturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.