Preşedintele Donald Trump a propus marţi seara o serie de schimbări dramatice pentru rolul jucat de guvernul federal, prin publicarea unei propuneri de buget ce presupune eliminarea unor numeroase programe sociale, care reprezintă o plasă de siguranţă pentru până la o cincime din populaţia Statelor Unite, dezvăluie jurnaliştii Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O parte din aceste programe oferă beneficii esenţiale pentru o cincime din populaţia americană, iar amploarea tăierilor bugetare trezeşte îngrijorarea congresmenilor democraţi, precum şi a celor republicani. Printre programele eliminate în planul bugetar al administraţiei se numără bonurile de masă oferite americanilor cu venituri mici, dar şi programul Medicaid.

Pentru Trump, acest buget de peste 4 trilioane de dolari reprezintă primul exerciţiu al schimbărilor pe care vrea să le aducă rolului jucate în mod tradiţional de guvernul federal al Statelor Unite.

Directorul pentru Management şi Buget de la Casa Albă, Mick Mulvaney, a susţinut că această propunere de buget îl pune pe primul loc pe contribuabilul american, iar consilierii prezidenţiali au decis să taie acele cheltuieli pe care nu le pot apăra, care vor aduce în următorii zece ani economii în vloarea de 3,6 trilioane de dolari pentru Washington.

Acesta a susţinut că tăierile bugetare vor aduce o perioadă susţinută de creştere economică puternică, care va impulsiona prosperitatea, va crea noi locuri de muncă şi va reduce sărăcia. Pentru moment aceste tăieri vor lovi cel mai puternic comunităţile sărace din SUA.

Administraţia a propus tăierea a 800 de miliarde de dolari în următorii zece ani pentru Medicaid -  un program care acoperă costurile medicale pentru cei mai săraci americani, precum şi pentru bătrânii care locuiesc în azilurile din Statele Unite.

De asemenea, vor exista tăieri de 29% şi pentru programul suplimentar de asistenţă centrală, o versiune modernă a bonurilor de masă care oferea anul trecut beneficii pentru 44 de milioane de americani. În multe cazuri, aceste tăieri pun o povară mai mare pe bugetele statele, pentru a susţine programele antisărăcie. Dar multe state republicane se opun vehement unor programe antisărăcie sau Medicaid.

Mulvaney s-a plâns că aceste programe cheltuiesc banii altor oameni, iar guvernul federal nu ar trebui să arate compasiune doar pentru americanii săraci, ci şi pentru oamenii care plătesc pentru asemenea programe.

De asemenea, propunerea bugetară include tăieri pentru programele de cercetare şi pentru cele dedicate protejării mediului înconjurător din Statele Unite.

În schimb, banii economisiţi se vor îndrepta spre o creştere pe termen scurt a cheltuielilor pentru Apărare.

Toate aceste schimbări îşi propun să elimine deficitul bugetar până în 2027.

Inclusiv congresmenii republicani au avertizat să există prea multe tăieri în propunerea de buget a administraţiei Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.