Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ţinut să-i mulţumească cancelarului Angela Merkel, pentru angajamentul luat de aceasta în vederea creşterii cheltuielilor militare ale Germaniei, tocmai pentru a respecta obiectivul stabilit de aliaţii NATO de 2% din PIB pentru Apărare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mulţumesc pentru angajamentul executivului german pentru a creşte cheltuielile pentru Apărare şi pentru a munci în vederea contribuirii a cel puţin 2% din PIB pentru NATO”, a declarat preşedintele TRump în timpul unei conferinţe de presă comună la Casa Albă cu Angela Merkel.

De asemenea, miliardarul american a subliniat că Statele Unite respectă instituţiile istorice, dar şi alte ţări trebuie să-şi plătească contribuţiile pentru a sprijini NATO.

Donald Trump a susţinut că numeroase ţări datorează ”sume uriaşe” în finanţări neplătite către organizaţii internaţionale şi a precizat că ”aceste naţiuni trebuie să-şi plătească datoria”, făcând trimitere la aliaţii care nu cheltuiesc 2% din PIB pentru Apărare, în vreme ce americanii suportă mare parte din costurile operaţiunilor NATO.

Însă, Merkel a vorbind despre tensiunile anterioare apărute în relaţia cu preşedintele american, care a acuzat-o că a comis o ”eroare catastrofală” prin politica porţilor deschise şi a contribuit decisiv la ”distrugerea Germaniei”.

”Este întotdeuna mai bine să vorbim cu vorbim unul cu celălalt decât să vorbim despre celălalt”, a punctat cancelarul de la Berlin.

De asemenea, conferinţa de presă a celor doi lideri a avut şi un moment amuzant, atunci când Donald Trump a glumit că are un lucru în comun cu Angela Merkel în legătură cu interceptările din timpul administraţiei Obama.

Preşedintele american a acuzat fosta administraţie că a interceptat în timpul campaniei electorale comunicaţiile de la Casa Albă. Acuzaţiile lansate de acesta au fost negate de Barack Obama, precum şi de republicanii şi democraţii din Congres. Însă, Angela Merkel a fost victima interceptărilor telefonice desfăşurate printr-un program al NSA.

De asemenea, cancelarul s-a născut şi a crescut în Republica Democrată Germană, unde ascultarea telefoanelor şi programele guvernamentale de supraveghere erau comune pentru agenţii poliţiei secrete de la Stasi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.