Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să renunţe în primul său an de mandat la tradiţia organizării unui dineu la Casa Albă pentru a marca sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr - ruperea postului după luna sfântă a Ramadanului, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, acesta a ratat inclusiv organizarea unei cine de iftar în timpul Ramadanului, punând capăt unei tradiţii urmată de administraţiile Clinton, Bush şi Obama.

În ciuda evenimentelor organizate de administraţiile anterioare, fie ele democrate sau republicane, ultimul Ramadan a trecut aproape neobservat de către reprezentanţii de la Casa Albă.

Luna sfântă a musulmanilor din întreaga lume a fost marcată doar printr-un comunicat scurt, publicat sâmbătă după-amiază de către administraţia Trump.

Preşedintele Thomas Jefferson a organizat prima cină de iftar la Casa Albă, atunci când l-a primit în 1805 pe ambasadorul tunisian în timpul lunii Ramadanului.

Hillaru Clinton este cea care a reînviat acest eveniment şi l-a transformat într-o adevărată tradiţie, după ce a găzduit în februarie 1996 aproximativ 150 de persoane la un dineu dedicat Eid al-Fitr.

Acest prim dineu, la care au participat congresmeni, diplomaţi şi lideri ai comunităţii musulmane americane, a devenit o tradiţie respectată de George W. Bush şi Barack Obama.

Preşedintele Obama a organizat în 2009 prima sa cină de Ramadan.

Donald şi Melania Trump au semnat împreună comunicatul transmis de Casa Albă după încheierea lunii Ramadanului, dar acesta nu a fost postat pe reţelele sociale ale preşedintelui de la Casa Albă.

”Musulmanii din Statele Unite se alătură celor din lumea întreagă în timpul lunii sfinte a Ramadanului pentru a se concentra pe acţiuni de credinţă şi caritate. În timp ce ei comemorează alături de familie şi prieteni Eid-ul, ei duc mai departe tradiţia de a-i ajuta pe vecini şi a-şi împărţi pâinea cu oamenii din toate categoriile sociale. În timpul acestei sărbători, ni se aminteşte de importanţa milei, compasiunii şi bunăvoinţei [...] Eid Mubarek”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.

În mai, secretarul de stat a refuzat o recomandare venită din partea biroului pentru religie şi afaceri globale al Departamentului de Stat, pentru organizarea unui dineu de Eid al-Fitr.

Administraţia Trump a fost acuzată de nenumărate rânduri de islamofobie, în special după impunerea interdicţiei de călătorie împotriva cetăţenilor din şase ţări predominant musulmane, printre care se numără Siria, Sudan, Somalia, Libia, Iran şi Yemen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.