Preşedintele Donald Trump l-a contactat, la doar o zi după învestirea sa în funcţie, pe directorul interimar al Serviciului Parcurilor Naţionale (NPS), Michael T. Reynolds, pentru a-i cere să publice poze suplimentare cu mulţimile prezente la National Mall pentru a urmări ceremonia de învestire de pe scările vestice ale Capitoliului. Practic, Reynolds a primit sarcina deloc uşoară de a demostra că numărul persoanelor prezente pentru învestirea miliardarul republican a depăşit recordul stabilit anterior de Barack Obama. Însă, asta s-a dovedit o minciună, relatează Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul american a crezut pentru câteva momente că pozele ar putea să dovedească o aşa-numită ”ştire falsă a presei mincinoase”, care a relatat în mod corect că mulţimile prezente la ceremonia de învestire abia au atins media şi sunt departe de mulţimile de la ceremonia din 2009 a lui Barack Obama.

Donald Trump şi-a exprimat furia în legătură cu un retweet trimis de pe pagina agenţiei guvernamentale, în care apăreau poze comparate cu mulţimile prezente la învestirea lui Barack Obama.

Michael T. Reynolds a primit a doua zi după învestire un apel de la Casa Albă. Angajaţii administraţiei i-au cerut să apeleze un număr de telefon, iar pe linia următoare a discutat direct cu preşedintele Donald Trump.

Pentru miliardarul republican, care se vede pe sine în termeni superlativi, dimensiunea mulţimii prezentă la ceremonia de învestire a reprezentant un semn de nemulţumire, pe care nu îl poate uita prea curând. Măsura obsesiei sale cu privire la dimensiunea mulţimii de la învestire i-a ocupat complet dimineaţa primei zile complete ca preşedinte al Statelor Unite. De asemenea, liderul american a preferat să-şi verse frustarea pe directorul interimar al NPS.

”Serviciul Parcurilor Naţionale nu comentează cu privire la conversaţii interne purtate de oficialii din administraţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei guvernamentale, Thomas Crosson.

În schimb, o purtătoare de cuvânt a administraţiei prezidenţiale a confirmat existenţa discuţiei telefonice, care în opinia ei demostrează stilul de conducere accesibil al preşedintelui Donald Trump.

”Nu este un om care stă pe lângă şi aşteaptă. El ia acţiune şi rezolvă problema. Acesta este unul din motivele pentru care el este preşedinte astăzi, nu Hillary Clinton”, a explicat Sarah Huckabee Sanders.

În aceeaşi zi, miliardarul republican s-a folosit de prima vizită la CIA pentru a ataca dur modul în care presa americană a scris despre mulţimile prezente la National Mall.

”Este o minciună. Am prins aici presa. I-am prins chiar în flagrant. Păreau că sunt un milion, poate un milion şi jumătate de oameni”, a declarat preşedintele american, care a negat toate doveziile prezentate cu privire la mulţimile prezente la ceremonia de învestire de la Capitoliu.

Ulterior, Sean Spicer a reluat plângerile miliardarului republican cu privire la relatările prezente în presa americană şi le-a dat lecţii jurnaliştilor care promovează aşa-zise ”fapte alternative”.

”Aceste încercări de a slăbi entuziasmul ceremoniei de învestire sunt ruşinoase şi greşite”, a declarat Spicer.

NPS nu prezintă estimări oficiale ale mulţimilor prezente la ceremonia de învestire, însă experţii cred că se poate vorbi despre o treime din persoanele prezente la învestirea din 2009 a democratului Barack Obama.

Reynolds a fost surprins de cererea preşedintelui american, dar a prezentat totuşi mai multe poze aeriene şi le-a trimis spre Casa Albă. Nici aceste poze nu demostrau că mulţimea prezentă ajungea la un milion de persoane, aşa cum a susţinut Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.