Preşedintele Braziliei, Michel Temer, a denunţat marţi noaptea drept o ”ficţiune legală” acuzaţiile de corupţie şi a refuzat vehement să se retragă de la conducerea ţării din America Latină, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, preşedintele l-a acuzat pe Procurorul-General, Rodrigo Jonot, că este motivat politic şi că a reinventat codul penal pentru a-l ataca şi a-l elimina de la conducerea Braziliei.

”Dintr-un punct de vedere legal, îngrijorările mele sunt minime [...] Nu am văzut niciodată banii şi nu am participat la nicio înţelegere cu scopul comiterii unor acte ilegale”, a declarat preşedintele într-un discurs transmis pe televiziunea naţională din Brazilia.

Procurorul-General Janot l-a inculpat luni pe preşedinte pentru acceptarea unei mite de la JBS - cea mai mare companie globală de împachetat carne. În schimb, preşedintele a promis că va interveni în favoarea companiei pe lângă autoritatea de reglementare a concurenţei - Consiliul Administrativ pentru Apărarea Economiei (CADE).

De asemenea, acesta a prezentat drept dovadă o înregistrare făcută de un director al JBS. În respectiva înregistrare apare un fost consilier al preşedintelui, care părăseşte o pizzerie cu o valiză ce conţine 500.000 de reali (aproximativ 150.000 de dolari). Se pare că banii au reprezentat o primă plată pentru Temer.

Este pentru prima dată când un preşedinte în funcţie este inculpat pentru fapte de corupţie în Brazilia.

Curtea Supremă este cea care va decide cu privire la continuarea procesului penal împotriva lui Temer.

Zeci de politicieni, oficiali şi afacerişti au fost acuzaţi în ultimii ani că fac parte dintr-o reţea masivă de corupţie, prin care primesc mită de la gigantul petrolier Petrobras.

Aproximativ 260 de persoane sunt anchetate, iar cele mai multe acuzaţii sunt de corupţie sau spălare de bani, în vreme ce 130 de persoane au primit deja pedepse cu închisoare în Brazilia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.