Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a anunţat, luni, că va oferi Phenianului un pachet de ajutor amplu în schimbul denuclearizării, un tip de ofertă ignorată de multă vreme de Coreea de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului sud-coreean şi-a detaliat oferta care ar include alimente, energie, dar şi ajutoare pentru modernizarea infrastructurii precum porturi, aeroporturi şi spitale.

Acest plan va ”îmbunătăţi considerabil economia Coreei de Nord şi nivelul de trai al poporului său în etape, dacă Nordul încetează îşi dezvolte programul nuclear şi se angajează într-un proces real şi substanţial de denuclearizare”, a declarat preşedintele Yoon în timpul unui discurs care a marcat aniversarea sfârşitului dominaţiei coloniale japoneze în 1945.

Pentru specialiştii din regiune, şansele de a vedea Phenianul să accepte această ofertă, deja menţionată în discursul din cadrul ceremoniei de învestire a preşedintelui Yoon, sunt foarte mici, întrucât Phenianul, care investeşte o mare parte din PIB-ul său în programul de înarmare, a precizat cu mult timp în urmă că nu ar semna un astfel de acord.

Coreea de Nord a ameninţat săptămâna trecută că va ”elimina” oficialii sud-coreeni, acuzând Seulul că se află în spatele focarului de Covid-19 din ţară.

Coreea de Nord a efectuat o serie record de teste de arme în acest an, inclusiv lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu rază completă, prima de acest fel din 2017.

Washingtonul şi Seulul au avertizat în mod repetat în ultimele luni că Phenianul se pregăteşte să efectueze un alt test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.