Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, se va întâlni duminică cu regele Spaniei Felipe al VI-lea, precum şi cu premierul interminar Mariano Rajoy, în cadrul unei vizite de lucru la Madrid, care a fost scurtată cu o zi ca urmare a evenimentelor violente de la marşul ”Black Lives Matter” din Dallas, unde cinci poliţişti au fost împuşcaţi mortal, iar alte nouă persoane au fost rănite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este prima vizită a preşedintelui Obama în Spania, care a rămas singura ţară importantă din blocul european pe care nu a vizitat-o în timpul mandatului.

Barack Obama ar fi urmat să petreacă două zile în Spania, după ce a participat la summitul aliaţilor de la Varşovia. În cadrul summitului, Statele Unite au promis alături de ceilalţi aliaţi că vor rămâne uniţi în faţa ameninţărilor ruseşti şi a consecinţelor ieşirii Marii Britanii din UE.

Însă, după ce un lunetist a ucis cinci poliţişti la protestul ”Black Lives Matter” din Dallas şi a rănit alte nouă persoane, într-un atac care îi viza pe poliţiştii albi, reprezentanţii Casei Albe au decis să scurteze vizita de lucru spaniolă a preşedintelui, pentru ca acesta să vizite metropola texană Dallas.

Planurile pentru vizitarea oraşului Sevilia şi pentru o întâlnire cu cetăţenii spanioli au fost anulate. În schimb, Obama a aterizat sâmbătă seara la Madrid, unde va participa la o întâlnire cu regele Felipe al VI-lea şi cu premierul interimar Mariano Rajoy, înainte să plece spre Washington.

De asemenea, preşedintele se va adresa trupelor de la baza navală Rota.

Într-un interviu acordat publicaţiei El Pais, liderul american a susţinut că Spania este un partener european indispensabil.

”Spania este un aliat puternic al NATO şi suntem bucuroşi că această ţară găzduieşte de mai multe decenii forţe americane. Din acest motiv Washington este angajat puternic în menţinerea relaţiei cu un stat spaniol unit”, a declarat Obama.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.