Preşedintele Juan Manuel Santos a declarat vineri că distingerea sa cu premiul Nobel pentru Pace va ajuta la continuarea procesului de pace din ţara sud-americană, după ce alegătorii columbieni au respins prin referendum acordul de pace semnat cu rebelii de extremă-stânga de la Forţele Armate Revoluţionare Columbiene (FARC). Comitetul Nobel l-a laureat pe preşedintele columbian ”pentru eforturile sale hotărâte de a pune capăt războiului civil de peste jumătate de veac”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este cu adevărat compleşit. Este extrem de recunoscător. El susţine că acest premiu are o importanţă inestimabilă pentru a împinge înainte procesul de pace din Columbia”, a declarat Olav Njoelstad, după ce a discutat telefonic cu liderul Santos.

Preşedintele Juan Manuel Santos a devenit noul laureat la premiul Nobel pentru Pace, după ce a încheiat un acord de pace cu luptătorii de gherilă de la FARC, care a fost însă respins de alegătorii columbieni la limită în cadru unui referendum naţional. Columbienii sunt nemulţumiţi că rebelii de extremă-stânga nu vor fi judecaţi pentru crimele comise în peste jumătate de veac de conflict civil, însă armistiţiul rezistă în ciuda respingerii acordului de pace.

Peste 260.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în lungul conflict armat, care reprezintă una dintre ultimele rămăşiţe ale Războiului Rece. Între timp, şase milioane de persoane au fost strămutate din loc ca urmare a ciocnirilor sângeroase dintre rebeli şi forţele guvernamentale.

Columbia, cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, era considerată un stat aproape eşuat, însă a reuşit să atragă investitori şi să devină un pol pentru turişti după ce fostul preşedinte conservator Alvaro Uribe a lansat o puternică ofensivă, în 2002, împotriva rebelilor stângişti, cu sprijinul militar al americanilor.

De asemenea, statul sud-american este bogat în ţiţei, cărbune, aur şi cafea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.