Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins vineri după-amiază recomandarea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la expulzarea unui număr de 35 de diplomaţi americani ca reacţie la o măsură similară implementată de Washington. Putin a explicat că nu va expulza nicio persoană, întrucât preşedintele american intenţiona să provoace o reacţia din partea Moscovei, dar ruşii nu ”vor muşca momeala”, transmite Russia Today.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne rezervăm dreptul de a implementa măsuri de retaliere, dar nu ne vom coborî la nivelul acestei diplomaţii iresponsabile de bucătărie. Vom lua în continuare măsuri pentru a restabili relaţiile ruso-american pe baza unor politici pe care le va adopta administraţia Donald Trump”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Kremlinului.

De asemenea, preşedintele rus a explicat că regretă decizia lui Barack Obama de a-şi încheia printr-o asemenea acţiune mandatul de la Casa Albă. Însă, i-a transmis preşedintelui-ales Donald Trump felicitări pentru Anul Nou.

”Îl felicit pe preşedintele-ales Donald Trump şi felicit întregul popor american”, a concluzionat Putin.

Anterior, Serghei Lavrov i-a recomandat preşedintelui rus să ordone expulzarea unui număr de 35 de diplomaţi americani din Rusia după ce Washingtonul a decis să expulzeze acelaşi număr de diplomaţi ruşi din Statele Unite. De asemenea, acesta a cerut ca reprezentanţii misiunii diplomatice americane din Rusia să primească o interdicţie privind utilizarea unui depozit şi a casei de vacanţă din Serebriani Bor.

Vladimir Putin nu a discutat despre interdicţia privind casa de vacanţă deţinută de misiunea diplomatică americană în localitatea Serebriani Bor.

Lavrov a propus ca 31 de diplomaţi americani să fie expulzaţi din cadrul Ambasadei Statelor Unite de la Moscova, iar alţi patru diplomaţi expulzaţi ar lucra la Consulatul Statelor Unite din Sankt Petersburg.

Serviciile secrete americane susţin că hackerii ruşi guvernamentali au orchestrat mai multe atacuri cibernetice împotriva Comitetului Naţional Democrat şi a campaniei democratei Hillary Clinton într-o încercare de a înclina balanţa electorală spre republicanul Donald Trump, care a demostrat în timpul campaniei o atitudine mai favorabilă Rusiei.

Însă, Lavrov a declarat că toate acuzaţiile de implicare în procesul electoral american sunt lipsite de orice bază reală.

Preşedintele Barack Obama a impus sancţiuni împotriva a şase cetăţeni şi cinci entităţi ruse, inclusiv două agenţii de informaţii ale Kremlinului. Aceste sancţiuni vizează îngheţarea activelor financiare deţinute pe teritoriul Statelor Unite, ca reacţie la atacurile cibernetice orchestrate în timpul campaniei electorale de către Moscova.

De asemenea, alţi 35 de diplomaţi ruşi au primit ordin de expulzare din partea Washingtonului şi au la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi SUA. Aceste expulzări reprezintă o replică faţă de campania de intimidare şi hărţuire a diplomaţilor americani din Rusia.

Kremlinul a reacţionat imediat faţă de noile sancţiuni şi expulzări, iar purtătorul de cuvânt Dimitri Peskov a precizat că vor exista măsuri ”adecvate” şi un ”răspuns în oglindă” din partea preşedintelui Vladimir Putin.

De regulă, există măsuri reciproce privind expulzarea unor diplomaţi. Administraţia George W Bush a expulzat în 2001 un număr de 51 de diplomaţi ruşi, acuzaţi de acţiuni de spionaj în Statele Unite. Rusia a răspuns prin emiterea unui ordin de expulzare pentru 50 de reprezentanţi diplomatici ai Statelor Unite.

Autorităţile ruse au negat în mod vehement toate acuzaţiile de implicare în alegerile prezidenţiale.

De asemenea, există teama că sancţiunile impuse de preşedintele Barack Obama ar putea să fie anulate de Donald Trump. Miliardarul republican a negat anterior existenţa unor atacuri cibernetice orchestrate de către Moscova, susţinând că este vorba de o campanie a susţinătorilor democratei Hillary Clinton.

Republicanul a mers atât de departe încât să declare că nu s-a discutat anterior de ziua alegerilor de atacurile cibernetice orchestrate de către hackerii ruşi, deşi acestea au apărut în presa americană încă din iulie 2016.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.