Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a îndemnat sâmbătă spre ”o Europă concretă, o Europă a faptelor” cu ocazia aniversării a şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma, care reprezintă piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene şi a UE, potrivit unui comunicat al PE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi celebrăm o victorie a libertăţii. Dorinţa de libertate ne-a făcut să renaştem din cenunşa războiului. O libertate pentru care am plătit un preţ greu, şi de care ne-am bucurat şi datorită celori care, de dincolo de ocean, au venit să se sacrifice pentru noi”, şi-a început Tajani discursul din Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piaţa Capitoliului, unde părinţii fondatori au pus în urmă cu şase decenii piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene.

Antonio Tajani a explicat că libertatea căştigată după al Doilea Război Mondial stă la baza spaţiului economic conturat de tratatele sărbătorite la Roma.

”Marea noastră aventură a început aici, în această sala, la 25 martie 1957. Aşezaţi împreună, la aceeaşi masă, am muncit dur pentru a ne elibera din capcana naţionalismelor. Cei de atunci văzuseră pe viu ororile şi ruinele lăsate, de două ori în doar câteva decenii, de înfruntările naţionalismelor noastre. Visul unei Europe unite ne-a indicat calea de urmat pentru a lăsa definitiv în urmă coşmarul războiului”.

Preşedintele PE a explicat că liderii europeni s-au lovit de nenumărate ori de obstacole, dar ”deziluziile şi descurajările nu au înfrânt niciodată voinţa de a avansa”.

”Încrederea, solidaritatea şi empatia ne-au ajutat să depăşim dificultăţile, neîncrederea şi neînţelegerea. Am reuşit să spulberăm obstacole, bariere, graniţe şi birocraţii naţionale. Împreună, am luptat pentru o lume mai deschisă şi mai prosperă, cu mai multe drepturi. Am contribuit la ieşirea din noaptea dictaturii a atâtor ţări de pe continentul nostru”.

Antonio Tajani i-a îndemnat pe liderii europeni prezenţi în sala istorică ”să nu se culce niciodată pe lauri”, întrucât blocul comunitar reprezintă o cucerire preţioasă apreciată de cei care au trăit privarea de libertate din Europa.

”Trebuie să fim mândri de moştenirea pe care o lăsăm copiilor noştri: libertatea de a călători, de a studia, de a munci, de a întreprinde şi de a inova. Vocaţia deschiderii şi schimbului ce ne este proprie are rădăcini profunde”, a declarat preşedintele PE înainte de a face o scurtă istorie a schimburilor comerciale, efervescenţei gândirii, artei şi ştiinţei care au dus mai departe continentul european, de la negustorii din Creta şi până la juriştii şi inginerii din Roma. 

”Uniunea noastră a reprezentat o încercare de a recrea o nouă renaştere europeană. Un vast spaţiu al întâlnirii şi schimburilor, având în centru demnitatea şi libertatea persoanei”, a notat Tajani.

Acesta i-a îndemnat pe liderii europeni să continue şantierul pentru a ”descătuşa” întregul potenţial rămas în actuala formă a Uniunii Europene.

”Să nu uităm niciodată cât ne poate costa non-Europa, şi nu numai economic. Nu ne-au părăsit puterile pentru Europe noastră, însă vrem să funcţioneze mai bine. Au fost multe erori. Uniunea e încă incompletă, adesea distantă faţă de problemele concrete, divizată, ineficace şi prea birocratică”, a precizat Antonio Tajani.

Preşedintele PE a explicat că liderii nu pot spera la un nou început pentru uniune dacă nu depun eforturi pentru a apropia oamenii de Europa.

”Nu e suficient să re-pictăm faţada. Sunt necesare schimbări profunde. Avem nevoie de instrumente pentru a răspunde neliniştilor celor care nu găsesc de muncă, angoasei tinerilor care nu-şi pot face planuri de viitor, temerilor celor care se simt ameninţaţi de terorism sau de imigraţia clandestină, dar şi celor care ne cer să afirmăm cu tărie, în interiorul şi în afara graniţelor noastre, valorile în care ne recunoaştem. O Europă mai concretă, o Europă a faptelor”.

Tajani a susţinut că summitul aniversar nu este un moment ”al complacerii în autosatisfacţie şi al retoricii festive”, întrucât declaraţia semnată de lideri reprezintă un angajament politic faţă de cetăţenii Uniunii Europene.

”Noi ne-am unit pentru mai bine. Europa este viitorul nostru comun”, se arată în Declaraţia de la Roma, semnată de cei 27 de lideri ai ţărilor europene, precum şi de şefii instituţilor de la Bruxelles.

Liderii europeni au semnat documentul istoric în Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piaţa Capitoliului, unde părinţii fondatori au pus în urmă cu şase decenii piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene, care a evoluat ulterior în Uniunea Europeană.

”Aici, acum, în această sală, trebuie să dăm un nou start marelui proiect al unei apărări comune. Este cel mai bun mod de a aduce un omagiu concret părinţilor noştri fondatori. Pentru a ne proteja cetăţenii, este imperios necesară o mai mare încredere reciprocă. Serviciile noastre de informaţii, instanţele judiciare şi serviciile de poliţie trebuie să facă schimburi de informaţii între ele şi să colaboreze”

Tajani a susţinut că marcarea a şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma reprezintă o zi de sărbătoare şi de mândrie pentru Europa.

”Suntem în avangarda mondială a protecţiei drepturilor şi suntem singurul continent unde nu există pedeapsa cu moartea. Suntem mult mai mult decât o piaţă şi o monedă. Frontierele şi identitatea noastră sunt legate de aceste idealuri de libertate, prosperitate şi pace. Însă trebuie să reflectăm la erorile pe care le-am făcut şi să schimbăm această imagine a unei Europe abstracte şi ineficiente”, a declarat preşedintele Parlamentului European.

De asemenea, acesta i-a îndemnat pe liderii europeni să transforme, nu să distrugă Europa.

”E unicul mod de a reda tinerilor noştri sentimentul apartenenţei la un grandios proiect. Să facem ca visul lor de o Europă şi o lume mai bună să devină realitate”.

Liderii europeni şi-au început de vineri pelerinajul la Roma, în speranţa că o vizită în leagănul unităţii ar putea să reaprindă cumva vigoarea din tinereţe a Uniunii Europene, care sărbătoreşte în acest weekend şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.