Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut vineri încheierea imediată a războiului din Gaza şi o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie politică de durată, care să conducă la înfiinţarea unui stat palestinian, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat Reuters la biroul său din Ramallah, Abbas, în vârstă de 87 de ani, a declarat că conflictul dintre Israel şi palestinieni în general a atins un stadiu alarmant, care necesită o conferinţă internaţională şi garanţii ale puterilor mondiale.

Pe lângă războiul Israelului cu Hamas în Gaza, el a spus că forţele israeliene şi-au intensificat atacurile peste tot în Cisiordania ocupată în ultimul an, coloniştii escaladând violenţa împotriva oraşelor palestiniene.

El şi-a reiterat poziţia de lungă durată în favoarea negocierilor mai degrabă decât a rezistenţei armate, pentru a pune capăt ocupaţiei de lungă durată.

”Susţin rezistenţa paşnică. Sunt pentru negocieri bazate pe o conferinţă internaţională de pace şi sub auspiciile internaţionale, care ar duce la o soluţie care va fi protejată de puterile mondiale pentru a stabili un stat palestinian suveran în Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de est”, a spus el.

Abbas a vorbit în timp ce Israelul şi-a sporit loviturile asupra Gaza. În două luni de război, Israelul a ucis peste 17.000 de oameni, a rănit 46.000 şi a forţat strămutarea a aproximativ 1,9 milioane de oameni, peste jumătate dintre aceştia adăpostindu-se acum în zone din centrul Gazei sau aproape de graniţa cu Egiptul.

Un înalt oficial american a declarat că ideea unei conferinţe internaţionale a fost discutată între diferiţi parteneri, dar propunerea se află încă într-un stadiu foarte preliminar.

”Este una dintre multele opţiuni de pe masă pe care noi şi ceilalţi le-am lua în considerare cu mintea deschisă, dar nu a fost luată nicio decizie în acest sens”, a spus oficialul sub condiţia anonimatului.

Israelul şi-a lansat campania de anihilare a mişcării Hamas care guvernează Gaza după ce luptătorii Hamas s-au dezlănţuit prin oraşele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni şi luând 240 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Abbas a spus că, pe baza unui acord internaţional obligatoriu, va reînvia Autoritatea Palestiniană slăbită, va implementa reformele mult aşteptate şi va organiza alegeri prezidenţiale şi parlamentare, care au fost suspendate după ce Hamas a câştigat în 2006 şi ulterior a împins Autoritatea Palestiniană din Gaza.

El a spus că AP a respectat toate acordurile de pace semnate cu Israelul, de la Acordul de la Oslo din 1993 şi înţelegerile care au urmat de-a lungul anilor, dar că Israelul şi-a încălcat angajamentele de a pune capăt ocupaţiei.

ALEGERI DEMOCRATICE

Întrebat dacă ar risca să organizeze alegeri având în vedere posibilitatea ca Hamas să câştige aşa cum a făcut în 2006, el a spus: ”Cine câştigă, acestea vor fi alegeri democratice”.

Abbas a spus că plănuise să organizeze alegeri în aprilie 2021, dar reprezentantul Uniunii Europene i-a spus înainte de termenul limită că Israelul se opune votului în Ierusalimul de Est, aşa că a fost forţat să-l anuleze.

El a insistat că nu vor fi alegeri fără Ierusalimul de Est, spunând că AP a organizat trei runde de alegeri în trecut, care au inclus Ierusalimul de Est, înainte ca Israelul să impună interdicţia.

Israelul a capturat Ierusalimul de Est arab în războiul din Orientul Mijlociu din 1967. Ulterior l-a anexat, declarând întreg oraşul drept capitală, mişcare nerecunoscută pe plan internaţional.

Palestinienii vor Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului lor stat.

Abbas nu a oferit o viziune concretă asupra unui plan postbelic discutat cu oficialii americani, în baza căruia AP ar urma să preia controlul asupra Fâţiei Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu va accepta conducerea asupra Gazei de către Autoritatea Palestiniană în starea ei actuală.

”Statele Unite ne spun că susţin o soluţie cu două state, că Israelului nu i se permite să ocupe Gaza, să păstreze controlul de securitate al Gazei sau să exproprie terenuri din Gaza. America nu forţează Israelul să pună în aplicare ceea ce spune”, a spus el, referindu-se la un plan propus de Israel pentru a stabili o zonă de securitate în Gaza după război.

El a spus că AP este încă prezentă în Gaza ca instituţie şi încă plăteşte salarii şi cheltuieli lunare estimate la 140 de milioane de dolari pentru angajaţi, pensionari şi pentru familiile nevoiaşe.

AP are încă trei miniştri prezenţi în Gaza, a adăugat el.

”Avem nevoie de reabilitare, avem nevoie de sprijin mare pentru a ne întoarce în Gaza. Gaza de astăzi nu este Gaza pe care o cunoaşteţi. Gaza a fost distrusă, spitalele, şcolile, infrastructura, clădirile, drumurile şi moscheile au fost distruse. Nu a mai rămas nimic. Când ne întoarcem avem nevoie de resurse, Gaza are nevoie de reconstrucţie”, a spus Abbas.

Acesta a mai afirmat că ”Statele Unite, care sprijină pe deplin Israelul, poartă responsabilitatea a ceea ce se întâmplă în enclavă. Este singura putere care este capabilă să ordone Israelului să oprească războiul şi să-şi îndeplinească obligaţiile, dar, din păcate, nu o face. America este complice al Israelului”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.