Preşedintele Enrique Pena Nieto şi-a explicat vineri decizia de a se întâlni cu prezidenţiabilul republican Donald Trump, care este extrem de dispreţuit de mexicani ca urmare a poziţiei sale antiimigraţioniste, susţinând că discuţia cu miliardarul republican a reprezentat o şansă de a întâlni o persoană importantă, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am fost extrem de clar atât în public, cât şi în privat, că mexicanii se simt jigniţi de declaraţiile lui Donald Trump. I-am transmis acestuia că merităm respect, că suntem oameni oneşti şi muncitori, că preţuim valorile familiei şi o cultură a muncii”, a declarat preşedintele mexican.

Nieto şi Trump s-au întâlnit miercuri seara în Mexico City, unde au discutat aproximativ o oră înainte de a face o declaraţie de presă comună, în care prezidenţiabilul republican s-a arătat extrem de rezervat în poziţia sa antiimigraţionistă. Însă, Trump a declarat doar câteva ore mai târziu că i-a spus preşedintelui mexican că va plăti integral ridicarea unui zid la frontiera dintre cele două state, pentru a opri valul de imigranţi ilegali mexicani, pe care nu s-a sfiit să-i numească violatori şi criminali.

”Am fost extrem de clar în discuţia mea cu Donald Trump despre frontieră: Mexicul nu va plăti pentru niciun zid”, a completat liderul mexican.

O sursă din executivul mexican a susţinut că ideea de a-i invita pe Donald Trump şi Hillary Clinton la o întâlnire cu preşedintele Enrique Pena Nieto a venit din partea ministrului Finanţelor.

Se pare că preşedintele mexican vrea să demostreze că poate să colaboreze şi cu prezidenţiabilul republican, dacă acesta va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie. 

De asemenea, ministrul Finanţelor speră că vizita lui Trump ar putea să-i calmeze pe investitorii străini, care au început să părăsească ţara central-americană ca urmare a pericolului reprezentat de prăbuşirea monedei naţionale.

Fostul preşedinte mexican Vicente Fox a condamnat dur întâlnirea dintre republicanul Donald Trump şi actualul preşedinte Enrique Pena Nieto, susţinând că este vorba despre un risc politic inutil.

”Nu înţeleg ce se întâmplă aici şi îmi cer cu adevărat scuze pentru că preşedintele nostru a luat o asemenea acţiune. Nu voi înţelege până ce nu apare o explicaţie oficială. Cred că preşedintele Pena Nieto îşi ia un risc politic imens prin primirea lui Donald Trump. Dacă cineva crede că acesta adoptă o atitudine blândă, atunci asta ar putea să aibă un impact negativ asupra imaginii sale. Ar putea să fie considerat un trădător, tocmai pentru că noi nu acceptăm să fim jigniţi şi apoi ca Trump să apară aici cu un zâmbet pe faţă”, a explicat fostul lider mexican.

Vicente Fox este cunoscut drept un critic dur al candidatului prezidenţial republican şi a poziţiei sale anti-imigraţioniste, numindu-l anterior un ”fals profet” şi atrăgând atenţia asupra unei întoarceri spre era retoricii urâte americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.