Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a afirmat vineri că va răspunde „cu mare prudenţă” ameninţărilor omologului său american, Donald Trump, de a impune taxe pentru bunurile mexicane care intră în Statele Unite şi a cerut mexicanilor să fie uniţi în faţa acestei provocări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Lopez Obrador a afirmat că ministrul de Externe Marcelo Ebrard va merge la Washington pentru a încerca să convingă guvernul american că măsurile lui Trump nu sunt în interesul americanilor şi că Mexicul lucrează pentru a controla migraţia.
 
Vorbind la conferinţa sa obişnuită de dimineaţă, Obrador a afirmat că el consideră că Trump va înţelege că ameninţările cu taxe nu sunt calea potrivită pentru a rezolva această problemă şi a subliniat că mexicanii sunt uniţi în spatele guvernului său.
 
„Le transmit tuturor mexicanilor să aibă credinţă, vom trece peste această atitudine a guvernului american, ei vor reveni pentru că poporul mexican nu merită să fie tratat în felul în care se încearcă”, a afirmat Lopez Obrador.
 
Preşedintele american a anunţat joi că Statele Unite urmează să introducă ”tarife vamale de 5% la toate bunurile provenind din Mexic” şi că aceste taxe urmează ”să crească treptat atât timp cât problema imigraţiei clandestine nu este soluţionată”.
 
Taxele vamale ar putea creşte la 10%, la 1 iulie, şi să continue să crească cu cinci puncte procentuale până la limita de 25% în octombrie, dacă Mexicul ”nu opreşte în mod considerabil fluxul de străini ilegali care-i traversează teritoriul”, a precizat el, într-un comunicat publicat de Casa Albă.
Statele Unite îşi rezervă dreptul de a retrage aceste taxe aflate ”la discreţia (lor)”, a adăugat Trump.
Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador l-a invitat la dialog.
”Vă informez că nu vreau confruntarea (...). Propun aprofundarea dialogului, căutarea unor alternative la problema imigraţiei”, a scris el într-o scrisoare adresată omologului său.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.