Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a deschis vineri seara prima şedinţă a noului organ legislativ supraconstituţional de la Caracas, care este aşteptat să rescrie legea fundamentală şi să extindă puterile socialiştilor, care nu deţin controlul asupra legislativului venezuelean ales în mod democratic, adică Adunarea Naţională, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maduro a susţinut că cei 546 de membrii ai Adunării Constituante, care au fost aleşi duminică într-un scrutin boicotat de opoziţie şi marcat de violenţe fără precedent, vor aduce în sfârşit pace într-o naţiune lovită de proteste violente şi de o gravă criză economică şi politică, precum Venezuela.

De asemenea, membrii organului legislativ au ales în mod unanim politicieni socialişti la conducere, iar fostul ministru de Externe, Delcy Rodriguez, va ocupa funcţia de preşedinte al Adunării Constinuante, în vreme ce poziţia de prim-vicepreşedinte va fi ocupată de către fostul vicepreşedinte al Venezuelei, Aristobulo Isturiz.

”Această Adunare Naţională Constituantă, convocată de către preşedintele Nicolas Maduro, este învestită”, a declarat Rodriguez.

În primul discurs ca preşedinte al Adunării Constituante, aceasta l-a catalogat drept ”eternul nostru comandant” pe Hugo Chavez.

Adunarea Constituantă va funcţiona în acelaşi complex central din Caracas unde îşi are sediul şi Adunarea Naţională, care ar putea să fie dizolvată de noul organ legislativ supraconstituţional din Venezuela.

Cele două instituţii sunt aşteptate să ţină şedinţe în paralel, separate de o simplă curte acoperită cu pietre ornate din Caracas.

Zeci de guverne din ţările latino-americane, precum şi Statele Unite şi Uniunea Europeană, au condamnat controversatul scrutin de duminică, iar Vaticanul a intervenit în ultimul moment pentru a cere autorităţilor venezuelene să suspende alegerile pentru Adunarea Constituantă.

Brazilia a recomandat vineri suspendare Venezuelei din blocul comercial Mercosur, până ce democraţia se întoarce în Caracas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.