Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a numit miercuri după-amiază pe generalul Francois Lecointre la conducerea Statului Major Interarme, după demisia generalului Pierre de Villiers. Acesta din urmă i-a reproşat preşedintelui francez tăierea bugetului Apărării, după ce guvernanţii au cerut tăieri în valoare de 850 de milioane de euro, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Lecointre face parte din cabinetul guvernamental al lui Edouard Philippe şi a luptat în războiul din Bosnia.

Generalul Pierre de Villiers, aflat în conflict cu preşedintele francez pe tema bugetului Apărării, a demisionat la o săptămână după ce a fost adus în mod brutal la ordine de către Emmanuel Macron.

”În circumstanţele actuale, eu consider că nu mai sunt în măsură să asigur perenitatea modelului armatei, în vederea garantării protecţiei Franţei şi francezilor, astăzi şi mâine, şi susţinerii ambiţiilor ţării noastre. Prin urmare, mi-am asumat responsabilitatea şi mi-am prezentat, astăzi, demisia preşedintelui, care a acceptat-o”, a transmis Villiers.

Păstrarea sau nu în post a generalului a agitat în ultimele zile mediile militare, în contextul în care Macron şi-a multiplicat îndemnurile la ordine în Armată.

Şeful Statului Major Interarme i-a reproşat în termeni duri tăierea bugetului Apărării. Guvernul a cerut tăieri în valoare de 850 de milioane de euro, anul acesta, la bugetul militar, într-un context de austeritate bugetară generală, în care sunt prevăzute reduceri ale cheltuielilor statului în valoare de 4,5 miliarde de euro.

”Am vegheat mereu, de când am fost numit, la menţinerea unui model de armată care să garanteze coerenţa între ameninţări care apasă asupra Franţei şi asupra Europei, misiunile armatelor noastre care nu încetează să crească şi mijloacele capacitare şi bugetare necesare pentru a le îndeplini”, a declarat generalul de Villiers.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.