Preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a declarat luni că îl va invita pe Vladimir Putin la summiturile G20 şi BRICS de anul viitor din Brazilia, dar a adăugat că va fi de competenţa justiţiei din ţara sa să decidă dacă liderul rus va fi arestat, în cazul în care se hotărăşte să vină, relatează Politico.eu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Putin este vizat un mandat de arestare internaţional pentru crime de război comise în Ucraina, emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), ceea ce l-a împiedicat la începutul acestui an să se deplaseze la o reuniune G20 în India şi la summitul BRICS (din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) în Africa de Sud.

Preşedintele Lula a declarat că l-ar primi pe liderul rus, dacă acesta ar decide să participe la următorul summit G20 de la Rio de Janeiro, în noiembrie 2024, precum şi la următorul summit BRICS, pe care Brazilia l-ar putea găzdui, de asemenea, anul viitor. "Putin este invitat să participe la summitul G20 şi la summitul BRICS din Brazilia", a declarat Lula, la Berlin, alături de cancelarul german Olaf Scholz, răspunzând unei întrebări din partea presei.

"Indiferent dacă vine sau nu, el va fi urmărit penal. El trebuie să evalueze consecinţele", a continuat Lula, adăugând că nu este clar dacă Putin va fi arestat: "Poate da, poate nu... Este o decizie judiciară. Iar un preşedinte al republicii nu comentează decizii judiciare", a punctat Lula, care, înainte de a câştiga un nou mandat de preşedinte, el însuşi a fost la închisoare, apoi a ieşit, în urma unor decizii ale justiţiei braziliene, după ce fusese acuzat de corupţie.

Lula a menţionat că, spre deosebire de Rusia, Brazilia recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga, care a emis mandatul de arestare împotriva lui Putin la începutul acestui an. "Brazilia este semnatară, Brazilia are o responsabilitate", a menţionat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.