Preşedintele Hassan Rouhani a declarat sâmbătă dimineaţă că aceasta nu este epoca pentru construi ziduri între naţiuni şi a criticat dur măsurile luate de unele ţări pentru a anula acorduri comerciale internaţionale, însă nu l-a numit pe preşedintele republican Donald Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi nu este momentul pentru a ridica ziduri între naţiuni. Parcă au uitat că în urmă cu câţiva ani a căzut zidul Berlinului. Anularea acordurilor comerciale internaţionale nu ajută economia acelor state şi nu serveşte la dezvoltarea şi înflorirea economiei globale. Aceasta este ziua în care lumea ar trebui să se apropie prin comerţ”, a declarat preşedintele iranian, făcând o trimite clară la acţiunile luate în ultima săptămână de Donald Trump.

Reacţia liderului iranian vine la trei zile după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a începe ridicarea zidului la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic. De asemenea, acesta a decis impunerea unui taxe vamale de 20% pe toate produsele importate din Mexic.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Donald Trump a retras la începutul săptămânii Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific şi a lansat renegocierea NAFTA.

Însă, Rouhani este mai degrabă un lider pragmatic, care a reuşit să dezgheţe relaţiile cu marile puteri ale luni după ani de izolare şi a colaborat esenţial la semnarea în 2015 a Acordului Nuclear. Teheranul a promis reducerea programului nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor economice internaţionale, ceea ce a avut un efect puternic asupra economiei din Orientul Mijlociu.

Pentru Barack Obama, acest acord a reprezentat una dintre reuşitele mandatului său prezidenţial, însă acum este ameninţat de Donald Trump.

Hassan Rouhani a declarat la începutul lunii că miliardarul republican nu poate anula în mod unilateral acest acord nuclear, iar renegocierea sa nu are niciun sens.

”Astăzi este vremea pentru co-existenţă paşnică, nu pentru a crea distanţă între naţiuni”, a declarat preşedintele de la Teheran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.