Preşedintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat miercuri, la domiciliu, de către un comando alcătuit din elemente străine, anunţă premierul haitian în exerciţiu Claude Joseph, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soţia preşedintelui a fost rănită în atac şi spitalizată, precizează Claude Joseph.

Premierul îndeamnă populaţia la calm şi anunţă într-un comunicat că poliţia şi armata urmează să asigure menţinerea ordinii.

Preşedinţia precizează într-un comunicat că atacul a avut loc miercuri, către ora locală 1.00 (8.00, ora României).

Premierul denunţă atacul drept ”odios, inuman şi barbar” şi precizează că atacatorii sunt vorbitori de spaniolă.

”Preşedintele a fost asasinat la el acasă de către străini care vorbeau engleza şi spaniola. Ei au atacat reţedinţa preşedintelui Republicii”, a declarat Claude Joseph.

”Situaţia secuităţii este sub control”, a dat el asigurări.

Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, care provine din lumea afacerilor, a fost ales preşedinte în 2016 şi a preluat funcţia la 7 februarie 2017.

Haiti, o ţară în Caraibe şi cea mai săracă ţară pe continentul american, este afectată de insecuritate şi răpiri în schimbul unor răscumpărări ale unor ganguri care se bucură de o cvasi-impunitate.

Din cauza acestei situaţii grave, Jovenel Moïse a fost acuzat de inacţiune împotriva crizei şi era sfidat de o mare parte a societăţii civile.

În acest context care alimentează temeri cu privire la o anarhie, Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au îndemnat la organizarea unor alegeri legislative şi prezidenţiale libere şi transparente până la sfârşitul lui 2021.

Jovenel Moïse a anunţat luni nominalizarea unui nou premier, Ariel Henry, cu misiunea de organiza alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.