Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos a exclus luni ca Statele Unite să aibă acces la baze militare suplimentare în arhipelagul din Asia de Sud-Est şi a anunţat că nu-l va preda pe predecesorul său Rodrigo Duterte Curţii Penale Internaţionale (CPI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Răspunsul este nu. Filipinele nu au un plan să deschidă (accesul) sau să înfiinţeze baze suplimentare” în cadrul unui acord de cooperare în domeniul Apărării cu Statele Unite, a declarat el AFP.

Manila anunţa anul trecut un acces la patru baze militare suplimentare al armatei americane, în afara a cinci baze prevăzute în cadrul acestui Acord de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA) din 2014.

Acest acord bilateral le permite trupelor americane să efectueze rotaţii să să stocheze echipament de apărare în baze filipineze.

Cele patru baze noi includ instalaţii situate în apropierea Mării Chinei de Sud, o zonă în care Filipinele şi China formulează revendicări concurente, şi una în apropierea Taiwanului.

În cadrul unei întâlniri cu Asociaţia corespondenţilor străini în Filipine, la care participau membri ai armatei filipineze şi diplomaţi străini, Ferdinand Marcos a anunţat că nu-l va preda pe predecesorul său, Rodrigo Duterte, Curţii Penale Internţaionale (CPI).

CPI anchetează o campanie de reprimare sângeroasă împotriva traficului de droguri în arhipelag.

”Noi nu recunoaştem ordinul pe care ni-l vor trimite. este nu”, a declarat Ferdinand Marcos în cursul întâlnirii.

Ferdinand Marcos a anunţat că Pactul apărării reciproce al Filipinelor şi Statelor Unite va fi invocat în cazul în care o ”putere străină” ar omorî militari filipinezi.

El l-a citat pe secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi a subliniat că acordul ”va fi declanşat” în cazul în care ”un militar filipinez ar fi ucis într-un atac sau un act agresiv al unei puteri străine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.