Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat că a reunit sâmbătă lideri mondiali în capitala egipteană Cairo pentru a găsi ”o foaie de parcurs” pentru a pune capăt ”tragediei umanitare” care se desfăşoară în Gaza, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”V-am invitat astăzi să discutăm împreună şi să lucrăm pentru a ajunge la un acord specific asupra unei foi de parcurs care urmăreşte să pună capăt tragediei umanitare actuale şi să revigoreze procesul de pace prin mai multe axe, care încep prin asigurarea fluxului deplin, sigur, rapid şi durabil al asistenţei umanitare pentru poporul din Gaza”, a spus Sisi în remarci la începutul Summitul pentru Pace de la Cairo.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-a alăturat la summit reprezentanţilor a 34 de ţări şi a trei organisme ale Naţiunilor Unite şi internaţionale. Israelul lipseşte de la adunare.

După ce ajutorul este livrat Gaza, eforturile ar trebui să se concentreze pe intermediarea unui armistiţiu şi a încetării focului între Israel şi Hamas, a spus Sisi.

Ultimul pas al procesului ar fi reluarea negocierilor pentru ”reanimarea procesului de pace care să conducă la soluţia cu două state şi la înfiinţarea unui stat palestinian independent care să trăiască cot la cot cu Israelul pe baza legitimităţii internaţionale”, a adăugat el.

Sisi a reiterat, de asemenea, ”respingerea totală” a deplasării palestinienilor şi a subliniat că strămutarea acestora în alte zone, cum ar fi în Sinai, nu este o soluţie justă.

”Lumea nu trebuie să accepte utilizarea presiunii umanitare pentru a-i forţa pe palestinieni să fugă. Egiptul îşi reafirmă respingerea completă a strămutării palestinienilor şi a relocarii acestora. Aceasta nu este altceva decât o lichidare a cauzei palestiniene şi sfârşitul visului unui stat independent şi o risipă a luptei popoarelor arabe şi islamice pentru cauza palestiniană”, a spus Sisi.

”Vreau să clarific cu un limbaj clar voinţa şi determinarea întregului popor egiptean, individual şi colectiv, că lichidarea cauzei palestiniene fără o soluţie justă nu se va întâmpla şi, în toate cazurile, nu se va întâmpla pe cheltuiala Egiptului”, a mai spus acesta.

În cuvântul său de deschidere, Sisi a mai subliniat că Egiptul condamnă ţintirea şi uciderea civililor paşnici şi a cerut liderilor să protejeze civilii ”fără discriminare”.

El a condamnat ceea ce el a descris drept ”pedeapsa colectivă, blocarea şi înfometarea palestinienilor”, subliniind că Egiptul a lucrat ”non-stop” pentru a facilita livrarea de ajutoare în Gaza.

Sâmbătă mai devreme, un convoi de 20 de camioane de ajutor a trecut prin trecerea de frontieră Rafah din Egipt în Gaza, pentru a livra ajutor umanitar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.