Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi-a explicat luni seara decizia de a bloca prin veto două dintre cele trei controversate reforme judiciare, susţinând că trebuie să se asigure că acestea respectă Constituţia. Însă, blocarea reformelor judiciare a fost văzută drept o victorie importantă pentru protestatarii polonezi, deşi Andrzej Duda este un aliat de nădejde al PiS, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reformele sistemului judiciar pregătite de Parlament ating în mare parte aşteptările publicului. Totuşi, ca preşedinte, nu aş putea să le accept şi m-am folosit de dreptul de veto, pentru că au nevoie de schimbări pentru a respecta Constituţia”, a declarat preşedintele de la Varşovia.

Preşedintele Duda şi-a surprins aliaţii conservatori şi eurosceptici de la PiS, atunci când a anunţat că va bloca prin veto două dintre controversatele reforme judiciare, care ar urma să dea guvernanţilor puterea de a înlocui toţi judecătorii de la Curtea Supremă, în vreme ce majoritatea parlamentară ar impune un control politic complet asupra Consiliului Judiciar Naţional, care nominalizează magistraţii supremi din Polonia.

Bruxelles a ameninţat săptămâna trecută că va iniţia noi proceduri de infringement împotriva Poloniei, dacă parlamentarii conservatori adoptă trei reforme judiciare controversate, care riscă să erodeze independenţa justiţiei şi să o supună complet voinţei populiştilor de la PiS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.